ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ


Όπως ανακοινώθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο Prevenar 13* [πολυσακχαριδικό συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (13-δύναμο, προσροφημένο)], για την ενεργητική ανοσοποίηση με στόχο την πρόληψη μέσω εμβολίου της διεισδυτικής νόσου, η οποία προκαλείται από το Streptococcus pneumoniae σε ενήλικες 50 ετών και άνω.

«Το Prevenar 13, το πρώτο και μοναδικό συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρήση σε ενήλικες προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε ενήλικες 50 ετών και άνω – μια ηλικία όπου ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο αρχίσει να αυξάνεται», είπε ο Emilio Emini, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Τμήματος Έρευνας Εμβολίων της Pfizer Inc. «Είναι σημαντικό τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ενημερωθούν από τον επαγγελματία υγείας, που τους παρακολουθεί, σχετικά με την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου και το Prevenar 13, ως μέρος σχεδιασμού για μια πιο υγιή ζωή».
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει αυτή τη νέα ένδειξη για το Prevenar 13 έρχεται σε συνέχεια επισκόπησης στοιχείων κλινικής ανοσογονικότητας και ασφάλειας από περισσότερους από 6.000 ενήλικες 50 ετών και άνω.

Ένδειξη για το Prevenar 13 σε ενήλικες 50+
Το Prevenar 13 ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση με στόχο την πρόληψη μέσω εμβολίου της διεισδυτικής νόσου που προκαλείται από το Streptococcus pneumoniae σε ενήλικες 50 ετών και άνω.
Η συγκεκριμένη ένδειξη καλύπτει την πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου που προκαλείται από τους 13 οροτύπους, οι οποίοι περιέχονται στο εμβόλιο και αφορά μία μόνο δόση Prevenar 13 σε ενήλικες 50 ετών και άνω. Ανεξάρτητα από την προηγούμενη κατάσταση εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου, αν η χρήση του 23δύναμου πολυσακχαριδικού εμβολίου θεωρείται σκόπιμη, το Prevenar13 πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα.

Σχετικά με το Prevenar 13 και την τεχνολογία σύζευξης
Το Prevenar 13 κυκλοφόρησε αρχικά για χρήση σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας τον Δεκέμβριο του 2009 στην Ευρώπη και έχει πλέον εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Το Prevenar 13, όπως και το Prevenar (Συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, προσροφημένο), χρησιμοποιεί την τεχνολογία σύζευξης (μια καινοτομία της εταιρίας) η οποία έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί μια ισχυρή αντισωματική αντίδραση σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

Οι 13 πνευμονιοκοκκικοί ορότυποι στο Prevenar 13 (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F και 23F) ευθύνονται για την εμφάνιση σημαντικού ποσοστού διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε ενήλικες 50 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένης της νόσου που προκαλείται από ορότυπους ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά.


Διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος

Η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae, γνωστό και ως πνευμονιόκοκκος, το οποίο μπορεί να προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, όπως παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ορισμένες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος εμφανίζεται όταν τα βακτήρια διεισδύουν σε μέρη του σώματος που φυσιολογικά δεν περιέχουν βακτήρια, όπως το αίμα ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Παρόλο που η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος είναι λιγότερο συχνή από τη μη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, είναι συνήθως πιο σοβαρή και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας4,5. Περιλαμβάνει βακτηριαιμική πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων με βακτήρια στο αίμα), βακτηριαιμία (βακτήρια στο αίμα) και μηνιγγίτιδα (λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη)4. Βάσει επιδημιολογικών μελετών, περίπου 80% των περιπτώσεων διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου στους ενήλικες είναι βακτηριαιμική πνευμονία.



    Στην κορυφή