ΠΟΣΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ;


Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Τετάρτη 25/01/12 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου για τις εξελίξεις στο χώρο.

Στα κυριότερα σημεία της παρέμβασή του ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως προϊόν, έχει μια ισχυρή δυναμική, παρά την έλλειψη διαφήμισης και ισχυρών δικτύων διανομής. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι είναι οι χρήστες του σταδιακά το προτιμούν όλο και περισσότερο από το κανονικό τσιγάρο, επειδή προφανώς διαπιστώνουν αισθητή βελτίωση σε σχέση με τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε ατομικό επίπεδο.

Ο χώρος του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου είναι ένας νέος χώρος. Είναι καινούργιο προϊόν. Δεν είναι ούτε τσιγάρο με την κλασική έννοια, αλλά ούτε και φάρμακο, όπως κακώς κατά τη γνώμη μας κάποιοι υποστηρίζουν. Είναι ένα νέο προϊόν απόλαυσης, χωρίς καπνό, λιγότερο βλαβερό (reduced risk) από το παραδοσιακό τσιγάρο. Ένα εναλλακτικό προϊόν και νομοθετικά θα πρέπει ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί.

Η απόφαση του ΕΟΦ να απαγορεύσει την πώληση υγρών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη, κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία των φαρμάκων είναι εντελώς λάθος και σε νομικό και σε δεοντολογικό επίπεδο. Το τι είναι φάρμακο, το αναφέρει η ιδρυτική πράξη του ΕΟΦ, οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά και σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και καμία από τις διατάξεις αυτές, δεν καταδεικνύει τα προϊόντα αυτά ως φάρμακα.

Σύμφωνα με πλήθος ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον οργανισμό από το κανονικό τσιγάρο.
Είναι συνεπώς παράδοξο η ελληνική πολιτεία να μην έχει κανένα περιορισμό στο εμπόριο του κανονικού τσιγάρου και να θέτει περιορισμούς στο λιγότερο επιβλαβές ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο ΣΕΕΗΤ θεωρεί αναγκαίο ο χώρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου να ρυθμιστεί. Και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων της, όσο και σε επίπεδο κρατικών εσόδων. Όσο το κράτος δημιουργεί προσκόμματα - με παράλογο μάλιστα σκεπτικό - ουσιαστικά σπρώχνει τους καταναλωτές στην μη ελεγχόμενη διακίνηση προϊόντων και στην παραοικονομία. Ο ίδιος ο ΣΕΕΗΤ έχει θεσπίσει αυστηρό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας και δεοντολογίας για τα μέλη του.

Τέλος, ο κος Πετρόπουλος έθεσε τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού τσιγάρου:

- Πρώτον να ανακληθεί η απόφαση του ΕΟΦ για πώληση των νικοτινούχων ουσιών ηλεκτρονικού τσιγάρου, μόνο από φαρμακεία.

- Δεύτερον, να ξεκινήσει άμεσα μια διαβούλευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, για μια συνολική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παράλληλα με τη διαβούλευση που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο στην Ε.Ε.

Έως την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου να κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση τους γενικούς νόμους περί διακίνησης προϊόντων.



    Στην κορυφή