ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ


Στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (British Society for Colposcopy & Cervical Pathology BSCCP) που έλαβε χώρα στο Newcastle της Μ. Βρετανίας στις 18-20 Απριλίου 2012, από τις 140 υποβληθείσες μελέτες επιλέχθηκαν 14 ως ελεύθερες ανακοινώσεις, εκ των οποίων 3 προέρχονταν από την Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Έρευνας στην Παθολογία Τραχήλου (Hellenic Cervical Pathology Academic study Group - HeCPA study Group)

Η εργασία με τίτλο «Υψηλού Κινδύνου Προκαρκινικές Αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και ο ρόλος των HPV-σχετιζόμενων βιοδεικτών στην πρόβλεψη εξέλιξής τους» και συγγραφείς τους Κύργιου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Αικατερίνη, Βαλασούλη Γεώργιο, Miranda Cowen, Στασινού Σοφία-Μελίνα, Καρακίτσο Πέτρο, Deidre Lyons, Παρασκευαΐδη Ευάγγελο & The HeCPA study Group, απέσπασε το 1ο Βραβείο καλύτερης εργασίας ενώ άλλες 3 Ελληνικές Μελέτες απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των 10 καλύτερων εργασιών.

Η βραβευθείσα με το 1ο βραβείο εργασία, αφορά την χρήση του πρωτοποριακού συστήματος πρόβλεψης εξατομικευμένου κινδύνου (Scoring System) για καρκινογένεση τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Το εν λόγω σύστημα αποτελεί παγκοσμίως πρωτοποριακή μέθοδο-αλγόριθμο. Έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί τα τελευταία 4 χρόνια υπό την καθοδήγηση-επίβλεψη του Καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, κ. Ευάγγελου Παρασκευαΐδη, και της συνεργαζόμενης Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Έρευνας στην Παθολογία Τραχήλου - HeCPA study Group κατά την τελευταία διετία.

Ελληνική Εταιρία Παθολογίας Τραχήλου Και Κολποσκόπησης

Είναι σήμερα γνωστό ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στη μόλυνση από συγκεκριμένους υψηλού κινδύνους υποτύπους της οικογένειας των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων (HPV). Ενώ η λοίμωξη κυρίως νεαρών γυναικών από HPV υποτύπους είναι εξαιρετικά συχνή (μπορεί να φτάσει έως και στο 100% γυναικών με ιστορικό 3 διαφορετικών σεξουαλικών σχέσεων), στη συντριπτική πλειοψηφία, (περισσότερο από 90-95%) υπάρχει «αυτόματη» κάθαρση του HPV από τον οργανισμό (χάρη στην ανοσιακή απάντηση αυτού). Σε ένα μικρό ποσοστό, ιδίως όταν η λοίμωξη παραμένει ή προστίθενται λοιμώξεις από άλλους HPV υποτύπους λόγω εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων, ενδέχεται να πυροδοτηθεί η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης. Αυτή είναι πολυετούς διάρκειας και προηγούνται κατά κανόνα οι προκαρκινικές ενδοεπιθηλιακές άλλοιώσεις, οι οποίες εντοπίζονται με τον προληπτικό κυτταρολογικό έλεγχο, το γνωστό τεστ Παπανικολάου. Από το σύνολο των γυναικών στις οποίες θα βρεθεί παθολογικό τεστ Παπ, μόνο ένα μικρό ποσοστό (υπολογίζεται περίπου 25-30%) υπόκεινται σε πραγματικό κίνδυνο επιδείνωσης ή και εξέλιξης της διαδικασίας της τραχηλικής καρκινογένεσης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 70-75%) δεν πρόκειται να εξελιχθεί και θα υποστρέψει αυτωμάτως-από μόνο του, αργά ή γρήγορα, χάρη στη φυσική ανοσιακή απάντηση του οργανισμού.

Ο αναφερθείς πρωτοποριακός αλγόριθμος (Scoring System), με την ενσωμάτωση επιδημιολογικών και άλλων πληροφοριών από το ιστορικό και τις συνήθειες κάθε μιας γυναίκας ξεχωριστά, αλλά κυρίως με το σύνολο των HPV-σχετιζόμενων βιοδεικτών μπορεί να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια ποίες γυναίκες κινδυνεύουν για επιδείνωση και ποίες όχι.

Ο ερευνητικός αυτός άξονας έχει ξεκινήσει από 4ετίας περίπου από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουν προστεθεί ως συνεργαζόμενα κέντρα και όλες οι Πανεπιστημιακές Γυναικολογικές Κλινικές της χώρας. Στην ερευνητική ομάδα έχουν δε πρόσφατα ενταχθεί και παγκοσμίας εμβέλειας αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού κυρίως στη Μ. Βρετανία (Imperial College – Hammersmith Hospital, London, Manchester, Newcastle - UK Gynaecological Cancer Centres - , Israel κτλ )

Αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού άξονα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευθεί σε περισσότερα από 25 διεθνή ιατρικά περιοδικά και έχουν βραβευθεί σε διάφορα διεθνή αλλά και ελληνικά συνέδρια.


    Στην κορυφή