ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ


Πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία προσφέρει αποδεδειγμένα πλέον η "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργική (λαπαροσκοπική, ρομποτική)!

«Πράγματι σήμερα , με εμπειρία 20 χρόνων, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι αποδεδειγμένα μέσα από επιστημονικές μελέτες η "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργική προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς, τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα(24 με 27 Νοεμβρίου) του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Γιώργος Αντσακλής.
«Όσον αφορά τη σύγκριση της με την ανοιχτή χειρουργική, συμπλήρωσε από τον πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής κ Ιωάννης Μπράμης, η πλάστιγγα μέρα με την μέρα γέρνει προς την "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργική .



ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου οι δυο καθηγητές , που είναι και πρόεδροι στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής , τα οφέλη για τους ασθενείς είναι:

  • Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας.
  • Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο.
  • Μικρότερο κόστος νοσηλείας.
  • Ταχεία επάνοδο στην εργασία.
  • Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που να έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους.
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ως παράδειγμα η υπεροχής της "ελάχιστα επεμβατικής" έναντι της ανοιχτής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, οπου έχει καλύτερα αποτελέσματα ως προς την νοσηρότητα, την παραμονή στο νοσοκομείο (χρόνος νοσηλείας), και συγκρίσιμα ως προς την υποτροπή του νεοπλάσματος και την σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνητότητα.

Μάλιστα τονίστηκε ότι εμφανίζονται ετησίως στην Ευρώπη 150.000 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι νεότερες ογκολογικές τεχνικές απαιτούν την εκτεταμένη εκτομή του νεοπλάσματος και την αποφυγή χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν την διασπορά των καρκινικών κυττάρων.

Η εφαρμογή της "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργικής βελτίωσε σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και συνέβαλλε στην ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς μετά από την χειρουργική αντιμετώπιση. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, οι νεότερες μελέτες αποδεικνύουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική επέμβαση σε σχέση με αυτούς που αντιμετωπίστηκαν ανοικτά. Επιπροσθέτως, είναι πολύ πιθανόν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση μετά από την λαπαροσκοπική επέμβαση να σχετίζονται με την διατήρηση σε καλό επίπεδο του ανοσολογικού μηχανισμού του ασθενούς και στην μείωση της επίδρασης του μείζονος χειρουργικού τραύματος.

Οι τυχαιοποιημένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, με τις λιγότερες επιπλοκές, την μικρότερη νοσηλεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, η εξειδίκευση του χειρουργού στον τομέα της "ελάχιστα επεμβατικής" χειρουργικής είναι απαραίτητη και αναγκαία , προκειμένου ο εκπαιδευμένος χειρουργός να αξιοποιήσει σωστά τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει.
Συγκεκριμένα ο χειρουργός :

  • Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα των οργάνων του ασθενούς (Μόνο στη Ρομποτική)
  • Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς(Ρομποτικη).
  • Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση.
  • Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.
  • Στη ρομποτική χειρουργική το ρομπότ δρα σαν συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο του .


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τα οφέλη για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την μείωση των επιπλοκών , της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο και την ταχεία επάνοδο στη εργασία του είναι πολύ μεγάλα. Μάλιστα χωρίς υπερβολή αριθμούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Γενική Χειρουργική για:

Τοποθέτηση δακτυλίου στομάχου ή γαστρικού bypass για νοσογόνο παχυσαρκία.
Διόρθωση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου.
Χολοκυστεκτομή, μετεγχειρητικές; κήλες, βουβωνοκήλες, κιρσοκήλες.
Διερεύνηση χοληδόχου πόρου.
Εκτομές κύστεων ήπατος, νεφρού ,παγκρέατος, σπληνός.
Αφαίρεση παγκρέατος.
Επινεφριδεκτομή.
Αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης με πλέγμα.
Κολεκτομή, σπληνεκτομή, παγκρεατεκτομή, ηπατεκτομή, γαστρεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, λύση συμφύσεων κ.α.


Καρδιοχειρουργική – Θωρακοχειρουργική για:

Aντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, by pass στεφανιαίας αρτηρίας ,
Αποκατάσταση μεσοκολπικής επικοινωνίας, κ,α.


Ουρολογία για :

Προστατεκτομή με διατήρηση των στυτικών νεύρων αποφεύγοντας έτσι την απώλεια της στυτικής λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 95% ,νεφρεκτομή κ,α .
Πυελοπλαστική,
Αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα, λεμφαδένων, κύστεων νεφρού.
Αποκατάσταση κιρσοκήλης, κ,α.


Γυναικολογία :

Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων, εξωμητρίου κυήσεως.
Λεμφαδενικό καθαρισμό, υστερεκτομή, κ,α.

Επίσης έχει εφαρμογές στη: Παιδοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική.


    Στην κορυφή