ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ


Τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν οτι το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διάφορων μορφών βίας στο σχολείο και μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μαθητές του Δημοτικού! Τα παιδιά που εμπλέκονται σε τέτοια επεισόδια, παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά, τις οποίες πρέπει να παρατηρούν οι γονείς. Για το θέμα μίλησαν σημερα ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γιάννης Τσιάντης, η ψυχολόγος Εύη Αθανασιάδου και ο ψυχοθεραπευτής Κώστας Φύσσας.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία από τη λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) – το 801801117 και 116111 – ενώ έκαναν και μία συνοπτική αναφορά στο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bulying).Τα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια, εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.τα παιδιά θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη, ακόμα και να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σχολικής βίας η ΕΨΥΠΕ υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος DAPHNE. Για την άμεση ψυχική υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή την οικογένεια λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων με το αριθμό 116111. Αντίστοιχα για γονείς εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση ή υποστήριξη για θέματα τα οποία αφορούν παιδιά και έφηβους λειτουργεί η ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή-σύνδεσμος με το αριθμό 8018011177.

    Στην κορυφή