ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 80 ΕΤΩΝ


Πιο επιθετική φέρεται να είναι η νόσος Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους κάτω των 80 ετών σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «PLoS ONE», υποστηρίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον διαφορετικό ρυθμό επιδείνωσης των συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Για παράδειγμα, όσοι εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα πιο αργά στη ζωή τους, βιώνουν μία πιο αργή εξέλιξη της ασθένειας, σε σχέση με όσους το Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή του στα 65 ή τα 70, οπότε η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι πιο γρήγορη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι πιθανό ένας πολύ ηλικιωμένος να πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό να μην έχει γίνει ποτέ αντιληπτό, επειδή τα συμπτώματα εξελίσσονται πιο αργά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 723 άτομα ηλικίας 65 έως 90 ετών, κάνοντας διαδοχικά τεστ κάθε έξι ή 12 μήνες. Η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ χάνουν τις νοητικές ικανότητές τους με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους γηραιότερους, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ακόμα γιατί η νόσος είναι πιο επιθετική στα άτομα μικρότερης ηλικίας.

Μία άλλη αμερικανική έρευνα από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers of Human Neuroscience», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των μουσικών –είτε επαγγελματιών είτε ερασιτεχνών- είναι καλύτερα προστατευμένος από τις συνέπειες των γηρατειών και της άνοιας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έμαθαν να παίζουν μουσική από την παιδική ηλικία τους και συνέχισαν να παίζουν κάποιο όργανο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, όταν μεγαλώσουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νόησης. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συνεχίζουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη σταδιακή απώλεια της υγείας του εγκεφάλου τους. Ασαφές ωστόσο παραμένει κατά πόσον το ίδιο συμβαίνει και για όσους αρχίζουν σε μεγάλη ηλικία να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει βαθμιαία τα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της μνήμης, της επικοινωνίας και της ικανότητας εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online
    Στην κορυφή