ΠΕΦ: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


"Με απίστευτο τρόπο εκδηλώνονται οι πιέσεις της Τρόικας για εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν ταυτόχρονα σε γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων από ακριβότερα φάρμακα και αντικατάσταση των εγχωρίως παραγόμενων από εισαγόμενα. Προφανής στόχος είναι, με το άλλοθι του εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων, η διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού και η καταστροφή κάθε ουσιαστικής αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου. Παράπλευρες απώλειες του στόχου αυτού θα είναι πάνω από 8.500 εργαζόμενοι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι οικογένειές τους αλλά και χιλιάδες ακόμα απασχολούμενοι στις εκατοντάδες, συναφείς με τον κλάδο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις" Τα παραπάνω κατήγγειλε σήμερα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αναφέροντας χαρακτηριστικά: .

"Το ξεκάθαρα αυτό αντιαναπτυξιακό εγχείρημα επιχειρείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και τα Φάρμακα που ενώ υποκριτικά επικεντρώνει στο 15-17% της φαρμακευτικής δαπάνης (ελληνικά επώνυμα γενόσημα), αφήνει -με τις ευλογίες της Τρόικας- αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από μεγαλοεισαγωγείς.


Αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές αιτίες της αύξησης, δηλαδή τα νεώτερα on patent εισαγόμενα και την υποκατάσταση, το νομοσχέδιο έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από 40% της τιμής του πρωτοτύπου, με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι τιμές των γενοσήμων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Η περαιτέρω οικονομική απαξίωσή τους οδηγεί στην εγκατάλειψή και την υποκατάστασή τους.. Ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων προϋποθέτει καταρχήν την κυκλοφορία και διαθεσιμότητά τους! Επίσης, το μέτρο του καθορισμού ακόμη χαμηλότερης κατά 10% τιμής, οδηγεί σε νόθευση του ανταγωνισμού, δεδομένων και των διαφορετικών εγκριτικών διαδικασιών και της πρακτικής authorized generic.

  • Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική πλήττει μονομερώς τα γενόσημα που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με σημαντική προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, εξαγωγές, και ευνοεί τα εισαγόμενα από μεγαλοεισαγωγείς που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Το μέτρο οδηγεί σε υποκατάσταση των εκτός πατέντου φθηνών φαρμάκων από εισαγόμενα με πατέντο, για τις ίδιες ενδείξεις, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου και μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της δαπάνης. Δημιουργείται μονοπώλιο στην φαρμακευτική ενημέρωση από τα εισαγόμενα φάρμακα με πατέντο, γεγονός που σημαίνει άνισους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική υποχρεώνει σε σημαντική ταλαιπωρία τους ασθενείς που θα καλούνται κάθε τόσο να αλλάζουν θεραπείες και θα καταλήξουν να πληρώνουν από την τσέπη τους.

  • Το μέτρο της υποκατάστασης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία, αφενός εγείρει νομικά θέματα και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού στην ίδια θεραπευτική κατηγορία μπορούν κάλλιστα να κυκλοφορούν φάρμακα για τα οποία φαρμακοποιός δεν υποχρεώνεται να προβεί σε χορήγηση του φθηνότερου. Ταυτόχρονα, ανοίγει το παράθυρο για τα πλαστά φάρμακα που αποτελούν υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σύστημα όπου εφαρμόζονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο Μ.Ο των τριών φθηνότερων της Ε.Ε., τα γενόσημα κάτω από το 40% της τιμής αυτής, και θετική λίστα, και rebate, και έξτρα rebate με βάση το τζίρο και ακόμη πιο έξτρα rebate σε περίπτωση υπερβάσεων (clawback), και συνταγογράφηση με δραστική, και υποκατάσταση στο φαρμακείο και ποιος ξέρει τι ακόμη.


Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αναλογιστεί τις τεράστιες συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών καθώς και τους κινδύνους διαμόρφωσης μιας νέας κατάστασης στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης και κανείς Έλληνας, δεν μπορεί να δεχθεί την διάλυση και τον αφελληνισμό ενός τόσο στρατηγικού τομέα, όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων.


Σε χθεσινή συνάντηση μας με τον Υπουργό κ. Λοβέρδο υπενθυμίσαμε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου των τελευταίων μηνών η ΠΕΦ έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ που οδηγούν σε αναλογική και δίκαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να στερούν το οξυγόνο και την προοπτική ανάπτυξης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Καταθέσαμε προτάσεις στην επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων για τη υγεία, στην αντιπροσωπεία της Τρόικας, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της σπατάλης, της προκλητής συνταγογράφησης και της συνταγογράφησης εκτός ενδείξεων.


Στη συνάντηση με τον Υπουργό επισημάνθηκαν ακόμη μια φορά οι προτάσεις μας για την αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που είναι σε θέση να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, όπως τονίζουν ανεξάρτητες μελέτες που «επιμελώς» αγνοούνται. Από την πλευρά μας, έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος."

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 80 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.



    Στην κορυφή