ΠΕΦ: ΑΒΑΣΙΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΠΩΝΥΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


Για επίθεση στο ελληνικό φάρμακο με αβάσιμες κατηγορίες κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αναφέροντας σε σημερινή της ανακοίνωση : "Παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την κατά μέτωπο επίθεση προς τα γενόσημα φάρμακα από τον καθ. κ. Κούβελα στην τηλεοπτική εκπομπή της κ. Τσαπανίδου στο ΣΚΑΙ (Τετάρτη 8/2). Εκεί λοιπόν, μαζί με τους τηλεθεατές ακούσαμε και εμείς μια σειρά από εξωφρενικές και πλήρως αναληθείς πληροφορίες, ότι δήθεν «οι εντατικές γεμίζουν από ασθενείς που αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση στα γενόσημα», ή ότι «..δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τα γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα, τα γενόσημα είναι ακριβά γιατί τιμολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, ότι τα ενέσιμα γενόσημα δεν ελέγχονται αφού δεν υποχρεώνονται στην διεξαγωγή μελετών βιοϊσοδυναμίας».

Από την πλευρά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν ως επί το πλείστον γενόσημα φάρμακα θέλουμε να τονίσουμε τα εξής :

1. Φαίνεται πως η απόφαση για την προώθηση των γενοσήμων, η προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας που θέλει οπωσδήποτε κάθε νέο ακριβό εισαγόμενο φάρμακο, αυτόχρημα και καλύτερο, έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους, αντιδρώντας σπασμωδικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον βαθμό κατά τον οποίο ο κύριος καθηγητής εκφράζει δικές του απόψεις ή βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή, δρώντας ως φερέφωνο εκείνων που έχουν συμφέρον να μην αλλάξουν τα πράγματα στο φάρμακο. Αυτό προτιμούμε να το αφήσουμε στην κρίση κάθε νοήμονα πολίτη.

2. Όμως, επίσης δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη κάθε πρακτική δημιουργίας φοβικού κλίματος, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε στην απόπειρα τρομοκράτησης του Έλληνα ασθενή και πολίτη για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η υγεία, η ασθένεια και η θεραπεία, σαν να μην έφθαναν τα όσα τραγικά συμβαίνουν καθημερινά γύρω του. Η εστίαση του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης αποκλειστικά στα γενόσημα φάρμακα που σήμερα έχουν μόλις το 18% της αγοράς, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το υπόλοιπο 82% που προκαλείται από τα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα. Τι έχουμε κάνει στα αλήθεια για αυτό;

3. Η συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των γενοσήμων στη συνείδηση του Έλληνα ιατρού και ασθενή είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και καλοδουλεμένης στρατηγικής για τη διατήρηση του status quo της αγοράς. από εκείνους που ωφελούνται, από εκείνους που θα έβγαιναν κερδισμένοι από την πλήρη υποταγή της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς από τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα.

4. Αυτό το παιχνίδι των τελευταίων χρόνων θεωρούμε ότι κάποτε θα πρέπει να τελειώνει. Όμως ακόμα και τώρα, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, φοβούμαστε ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Υπάρχουν εγκατεστημένες συμπεριφορές μεταξύ των ασθενών, υπάρχει συγκεκριμένη κουλτούρα μεταξύ των ιατρών, πράγματα που δεν αλλάζουν σε μια ημέρα, με μια υπουργική απόφαση προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι της Τρόικας.

5. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας υπουργός υγείας κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο της εκπομπής, προτάσσει ως πιθανή λύση τα γενόσημα 'made in India', όταν γνωρίζει καλά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής, τις 8.500 θέσεις εργασίας, τις εξαγωγές σε πάνω από 60 χώρες, την κατοχύρωση πατεντών από ελληνικές εταιρείες, και ακόμα όταν σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες, το ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των φαρμάκων εξακολουθεί να αγγίζει τα 3 δις. ευρώ. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο υπουργός και το επιτελείο του έχουν ριχτεί σε σκληρή μάχη, όμως θα πρέπει επιτέλους να δούμε την μεγάλη εικόνα, να αξιολογήσουμε τη σημασία και τα οφέλη της ύπαρξης εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας.

6. Τα γενόσημα που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι επώνυμα, έχουν δηλαδή ταυτότητα και παράγονται στη χώρα μας από ελληνικές εταιρείες. Η εμπορική ονομασία διασφαλίζει την ποιότητα της θεραπείας, μια ποιότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά όχι μόνο από τους Έλληνες γιατρούς και ασθενείς αλλά και από τα συστήματα υγείας όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πραγματοποιούν εξαγωγές.

Είμαστε οι μόνοι που διατυπώνουμε αμφιβολίες για τα γενόσημα που εμείς παράγουμε, ενώ την ίδια στιγμή η αποδοχή των ελληνικών φαρμάκων είναι καθολική σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική.

7. Ο ρόλος του ΕΟΦ ως ρυθμιστικής αρχής του φαρμάκου είναι πολύ σημαντικός. Το επίπεδο της διοίκησης και των επιστημόνων που την πλαισιώνουν είναι πολύ υψηλό. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που λειτουργεί με περιορισμένους πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ο ΕΟΦ αποτελεί εγγύηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επιτελώντας μέχρι κεραίας την υψηλή αυτή αποστολή του.

8. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουμε «παρόν» σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία, συμμετέχουμε, προτείνουμε λύσεις, έχουμε καταθέσει πλήρες πακέτο προτάσεων που εξασφαλίζουν τη δαπάνη στα επιθυμητά επίπεδα και επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των εγχώριων μονάδων, εξακολουθούμε να σηκώνουμε καθημερινά τη σημαία της χώρας και του ελληνικού φαρμάκου με υπερηφάνεια, επιθυμούμε να είμαστε, και θα είμαστε εδώ και την επόμενη ημέρα, παλεύοντας για τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τη φαρμακευτική αγορά, για τον Έλληνα ασθενή και την ελληνική κοινωνία."


    Στην κορυφή