ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, η ολοκλήρωση του οποίου σηματοδοτεί την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Υπουργό, την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο, προκύπτει ότι στις υγειονομικές περιφέρειες Αιγαίου και Ιονίου, στη ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ανατολικά της Πελοποννήσου εντοπίζονται προβλήματα, ενώ παρατηρείται μεγάλη ροή ασθενών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κυρίως σε αυτό των Ιωαννίνων. Σημαντικό είναι δε το ποσοστό των πολιτών που δεν επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία λόγω οικονομικών προβλημάτων (17%).

Από τον υγειονομικό χάρτη προκύπτουν επίσης στοιχεία που αφορούν τη θνησιμότητα και τους λόγους της, με κυριότερες αιτίες θανάτου τα νοσήματα του κυκλοφορικού, τα νεοπλάσματα και τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Σημαντική είναι η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, από 24% το 1975 σε 2,4% το 2008, και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες .΄

Όσον αφορά τις συνήθειες των Ελλήνων, μείωση παρουσιάζει το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά δυστυχώς και η πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν.


    Στην κορυφή