ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Τα ζουμερά και θρεπτικά λαχανικά συνεχίζουν να αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους κατοίκους των πόλεων του προγράμματος πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode, με την τρέχουσα θεματική ενότητα «Η Γεύση της Εποχής: Τα Λαχανικά!». Οι 13 συμμετέχοντες δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, για την κατανάλωση των λαχανικών, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες οι δράσεις θα κλιμακωθούν και η θεματική ενότητα θα ολοκληρωθεί με πλήθος «λαχανικοεκδηλώσεων»!

Ο αγώνας υπέρ των λαχανικών συνεχίζεται από τώρα και μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, με τους δήμους του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ (Αγία Παρασκευή, Άμφισσα, Αργυρούπολη, Γαλάτσι, Θήβα, Κηφισιά, Κόρινθος, Μαρούσι, Ν. Φιλαδέλφια, Παλαιό Φάληρο, Πέραμα, Σταυρούπολη Θεσ/νίκης) να σχεδιάζουν μεταξύ άλλων, εργαστήρια μαγειρικής για παιδιά με πρώτη ύλη πολύχρωμα λαχανικά, δημιουργία λαχανόκηπων σε σχολεία και πλατείες, υπαίθριες λαϊκές αγορές με μικρούς μανάβηδες, μπουφέδες λαχανικών και πολλές άλλες ενέργειες, πάντα με στόχο να βάλουν τα λαχανικά στο πιάτο των παιδιών.

Στους περισσότερους δήμους του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έχουν ήδη διανεμηθεί τα σχετικά φυλλάδια με εύκολες, πρακτικές συμβουλές και λύσεις για την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, ενώ οι αφίσες με σύνθημα «Λαχανικά κάθε μέρα στο μεσημεριανό και το βραδινό» κοσμούν κεντρικά σημεία των πόλεων. Η θερινή απασχόληση των μικρών δημοτών είχε γεύση ζαρζαβατικών φέτος το καλοκαίρι, αφού πολλοί δήμοι συνδύασαν τα λαχανικά με τα προγράμματά τους και το αποτέλεσμα ήταν λαχταριστές θεατρικές παραστάσεις, πολύχρωμες εκθέσεις ζωγραφικής και βιταμινούχες διαδραστικές δραστηριότητες με γεύση λαχανικών.

Τα λαχανικά αποτελούν βασική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών, απαραίτητων για την ανάπτυξη των παιδιών. Μπορούν να προσφερθούν σε άπειρους συνδυασμούς στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ικανοποιώντας κάθε γαστρονομική απαίτηση ή προτίμηση, μικρών και μεγάλων.

Τον Εθνικό Συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρία NOSTUS Communication & Events. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια (2008-2012) ενώ φιλοδοξεί να επεκτείνει τις ενέργειες του σε 40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Έχει επίσης εξασφαλίσει τις αιγίδες των εξής οργανισμών: Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνων για Αγγειακά Νοσήματα.

Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE (EPODE European Network) είναι ο γαλλικός όμιλος PROTEINES.

Ιστοσελίδες του προγράμματος EPODE, Γαλλία: www.epode.fr, Ισπανία: www.thaoweb.com, Βέλγιο: www.viasano.be, Ελλάδα: www.paideiatrofi.gr , Ευρωπαϊκό Δίκτυο EPODE: www.epode-european-network.com


Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.paideiatrofi.org


    Στην κορυφή