ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ


Επιστήμονες από το Ισραήλ επινόησαν μία νέα τεχνική καταστροφής των καρκινικών όγκων του μαστού: εισάγουν κατ’ επανάληψιν μια κατεψυγμένη βελόνα μέσα τους και τους μετατρέπουν σε μπάλες πάγου – και μετά τους αποψύχουν.

Με τον τρόπο αυτό, οι όγκοι υφίστανται σοβαρές βλάβες και τελικά νεκρώνονται.

Η τεχνική εφαρμόζεται χωρίς αναισθησία, διαρκεί 15 λεπτά και ίσως αποτελέσει καλή εναλλακτική λύση στην εγχείρηση, αφού δεν δημιουργεί ουλές ούτε απαιτεί νοσηλεία.

Η συσκευή που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της δοκιμάζεται σε 30 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Η βελόνα που χρησιμοποιείται για να εφαρμοσθεί καταψύχεται στους -170o C, μέσω ενός δικτύου μικροσκοπικών σωλήνων στους οποίους εισάγεται υγρό άζωτο. Αυξομειώνοντας το υγρό άζωτο στο εσωτερικό της, ο γιατρός που την χειρίζεται διατηρεί υπό έλεγχο το μέγεθος της μπάλας του πάγου που δημιουργεί – και έτσι βεβαιώνεται ότι καταψύχεται ολόκληρος ο καρκινικός όγκος του μαστού, ενώ ταυτοχρόνως διαφυλάσσονται οι υγιείς ιστοί του μαστού.

Οι επιστήμονες από την εταιρεία IceCure Medical που επινόησαν τη νέα συσκευή πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκινικές μάζες μεγέθους έως μίας μπάλας του γκολφ.

Την μέθοδό τους έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία για την αντιμετώπιση καλοηθών όγκων και τώρα τη δοκιμάζουν στις ασθενείς με τον καρκίνο.

«Τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό, γι’ αυτό και μπορούν να καταψυχθούν», δήλωσε ο κ. Έζι Χίμελφαρμπ, εκτελεστικός διευθυντής της IceCure Medical.

«Έχουν γίνει προσπάθειες να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα με θερμότητα, αλλά αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο επειδή το σώμα μας είναι ευαίσθητο στη θερμότητα. Αντιθέτως, το ψύχος ασκεί αναισθητική δράση και έτσι οι ασθενείς πονάνε πολύ λίγο στη διάρκεια της θεραπείας», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Σχεδιάσαμε το νέο σύστημα με τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα απλό ιατρείο, διότι είναι μία ελάχιστα επεμβατική και γρήγορη θεραπεία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η νέα συσκευή έχει ήδη λάβει άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) για εφαρμογή στις ΗΠΑ, αλλά η έγκρισή της στην Ευρώπη εκκρεμεί.

Ο επικεφαλής της μελέτης στις 30 ασθενείς δρ Εϊσούκε Φουκούμα, διευθυντής στο Τμήμα Καρκίνου του Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Kameda, στην Σίμπα της Ιαπωνίας, λέει πως ήδη έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία 13 ασθενών, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια υποτροπής της νόσου τους.

«Ενδέχεται να έχουμε στα χέρια μας κάτι που θα αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού», είπε.

Η νέα μέθοδος είναι ουσιαστικά μία μορφή κρυοθεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται ψύχος για να καταστραφούν και να αφαιρεθούν παθολογικοί ιστοί.

Η κρυοθεραπεία, που αποκαλείται και κρυοχειρουργική ή κρυοπηξία, είναι μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην δερματολογία (λ.χ. για τη θεραπεία κονδυλωμάτων, αιμαγγειωμάτων, μυρμηγκιών κ.λ.π.).

Έχει επίσης αρκετές εφαρμογές στην νευροχειρουργική, τη γυναικολογία, την ουρολογία, την οφθαλμολογία, την αθλητιατρική, αλλά και στην ογκολογία όπου εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων του ήπατος, του προστάτη και της μήτρας.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή