ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ


Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας (βαριατρικές επεμβάσεις) στη φετινή διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου χειρουργικής νοσογόνου παχυσαρκίας και μεταβολικών νοσημάτων IFSO 2010 (International Federation for Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) στο Long Beach της California δηλώνει ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) του επίσημου περιοδικού του IFSO, Obesity Surgery (Χειρουργική Παχυσαρκίας).

Είναι από χρόνια γνωστό ότι οι βαριατρικές επεμβάσεις, όπως τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου, επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι), γαστρικό by pass κτλ, δεν προσφέρουν μόνο απώλεια του περιττού βάρους. Βελτιώνουν επίσης σημαντικά την κατάσταση της υγείας των παχύσαρκων ατόμων και τους προστατεύουν από απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, ηπατοπάθειες, υπνική άπνοια ύπνου, ενδοκρινικές παθήσεις, κ.α. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του μέσου όρου ζωής.

Έντονα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των βαριατρικών επεμβάσεων που λειτουργούν προληπτικά στον παχύσαρκο ασθενή από πολλές μορφές καρκίνου, όπως του θυρεοειδούς, οισοφάγου, χοληδόχου κύστεως, παχέος εντέρου, νεφρού και ενδομητρίου.
Απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστά από 35-80% ανάλογα με το είδος της επέμβασης που χρησιμοποιείται. Η υπέρταση υποχωρεί στο 62-68% των ασθενών μέσα σε 1- 2 χρόνια. Ανακοινώθηκε βελτίωση της υπνικής άπνοιας μέχρι και 85% των ασθενών. Σημαντική βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας: 22% μείωση στα τριγλυκερίδια, 9% μείωση της χοληστερίνης, 22% αύξηση της «καλής λιποπρωτεϊνης» HDL.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των συνέδρων κίνησαν κυρίως τα εξαιρετικά αποτελέσματα των βαριατρικών επεμβάσεων σε διαβητικούς ασθενείς, ακόμα και σε μη παχύσαρκους με ΔΜΣ {Δείκτη Μάζας Σώματος} μικρότερο από 35, οι περισσότεροι από τους οποίους απαλλάσσονται εντελώς από τα αντιδιαβητικά φάρμακα και/ή την ινσουλίνη.

“Οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση ή ακόμα και πλήρη ίαση στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστά 55-95% ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Η βελτίωση αυτή φαίνεται από τις μελέτες να επέρχεται άμεσα μετά την επέμβαση, χωρίς να σχετίζεται πάντα μόνο με την απώλεια βάρους”, συμπληρώνει ο Δρ. Κ.Μ. Κωνσταντινίδης.

Σημαντικές πολυκεντρικές μελέτες ευρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται συνεχώς σε ειδικά διεθνή συνέδρια όπως το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επεμβατικής Θεραπείας του Διαβήτη Τύπου 2, που θα γίνει στην Νέα Υόρκη, 28-30 Μαρτίου 2011.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα αποτελέσουν κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των χειρουργικών μεθόδων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2.
«Είναι γεγονός ότι το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα από την ιατρική επιστήμη με την εφαρμογή σύγχρονων λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται από χρόνια και στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δρ. Κ.Μ.Κωνσταντινίδης.



    Στην κορυφή