ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ


Στις 14 Ιουνίου 2011, σε όλο τον κόσμο, θα γιορταστεί, με διάφορες εκδηλώσεις, η Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη, προκειμένου να γνωστοποιηθεί περαιτέρω η ανάγκη για ασφαλές αίμα και παράγωγά του, καθώς επίσης και να τιμηθεί ο εθελοντής αιμοδότης για το δώρο ζωής που προσφέρει με το αίμα του.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2011 είναι: «Περισσότερο αίμα, περισσότερη ζωή». Το θέμα αυτό ενισχύει την επείγουσα ανάγκη όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως να προσφέρουν τακτικά το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα τους καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.

Σήμερα όλο και περισσότερες χώρες βασίζονται εξ ολοκλήρου στο εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Ο στόχος που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Μελβούρνη το 2009, είναι να γίνουν έως το 2020 όλες οι χώρες αυτάρκεις σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη τίθεται ο στόχος της αύξησης του εθελοντικού αίματος:

• Κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό τον ουσιώδη ρόλο της μετάγγισης αίματος στη σωτηρία αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο
• Ευαισθητοποιώντας περισσότερους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες έτσι ώστε κάθε χώρα να είναι αυτάρκης ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις
• Αναγνωρίζοντας τους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ως δημόσια πρότυπα υγείας, διότι ακολουθούν υγιείς συνθήκες διαβίωσης και συνεχείς προληπτικούς ελέγχους προκειμένου να μπορούν να αιμοδοτούν.


Βάψε τον κόσμο Κόκκινο

Οι συνεχώς αυξανόμενες εκδηλώσεις που γίνονται για τη Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, τιμούν τον εθελοντή που υπερνικά τον εγωισμό του και προσφέρει το αίμα του στον άγνωστο συνάνθρωπό του. Το 2010 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, διοργάνωσαν εκδηλώσεις, αξιοποιώντας κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και κυρίως να ευαισθητοποιήσουν τους νέους.

Φέτος ο Π.Ο.Υ. και τα συνεργαζόμενα μέλη, ενθαρρύνουν τους εμπλεκόμενους φορείς να διοργανώσουν ενημερωτικές εκστρατείες με θέμα: «Βάψε τον κόσμο κόκκινο», είτε βάφοντας συμβολικά είτε καλύπτοντας ή φωτίζοντας με κόκκινο χρώμα χώρους και κτήρια με κεντρική σημασία και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Η χώρα που φιλοξενεί φέτος σε διεθνές επίπεδο τις κεντρικές εκδηλώσεις είναι η Αργεντινή και θα διεξαχθούν στη πόλη του Μπουένος Άιρες. Ο στόχος είναι, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, που διεξάγουν τα εθνικά κέντρα αιμοδοσιών, οι οργανώσεις εθελοντών αιμοδοτών καθώς και οποιεσδήποτε άλλες Μ.Κ.Ο. .

Η συμμετοχή σας και η υποστήριξή σας θα βοηθήσει τη μαζικότερη διάδοση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2011 και του μηνύματός της, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ότι η παροχή αίματος είναι μια σωτήρια πράξη αλληλεγγύης και ότι οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί εξασφάλισης ασφαλούς αίματος και προϊόντων του είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο του κάθε συστήματος υγείας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), οι σύλλογοι - μέλη της, καθώς και οι νέοι της μέσω της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) και των τοπικών επιτροπών, συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που διεξάγεται με την στήριξη του Π.Ο.Υ., της FIODS, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Εταιρείας Μετάγγισης Αίματος (ISBT).


    Στην κορυφή