ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ


Η Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.. προσκαλεί στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στις 19:30, στο χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης).

Ο εορτασμός περιλαμβάνει ομιλία του Ανδρέα Ιωαννίδη, Αναπλ. Καθηγητή Ιστορίας Τέχνης ΑΣΚΤ, με θέμα Πόνος και Παραμόρφωση στην Τέχνη.
Εκ μέρους της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., η κα Ε. Βραχνού, Διευθύντρια Αναισθ. Τμήματος & Ιατρείου Πόνου & Παρηγορητικής Φροντίδας του Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών, θα παρουσιάσει το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας, «Ας μοιραστούμε τη Φροντίδα». Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί μια νέα πρωτοβουλία – προσφορά της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α: Η οργάνωση ομάδων δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης προς ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή νόσους και τους συγγενείς τους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού η επιστημονική εταιρεία φέτος:
Οργάνωσε ενημερωτική καμπάνια με ραδιοτηλεοπτικά spots σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, παρεμβάσεις – συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και άρθρα στον Τύπο.
Εξέδωσε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Παρηγορητική Φροντίδα», με περιεχόμενο τη μεταφρασμένη στα ελληνικά ΛΕΥΚΗ ΧΑΡΤΑ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Διοργάνωσε σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία ΕSRA Ηellas στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2010, στη Σάμο το 11ο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής, με διεθνή συμμετοχή. Εκεί, διατέθηκε ως οικονομική ενίσχυση το καινούργιο κόσμημα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., φιλοτεχνημένο από την καλλιτέχνιδα Σοφία Θαλασσινού. Επίσης διανεμήθηκε δωρεάν επιστημονική έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει όλο το επιστημονικό υλικό των 7 «Ημερίδων Γνωριμίας με την Παρηγορητική Φροντίδα».

Τα αιτήματα σχετικά με τη βελτίωση της παροχής Παρηγορητικής Φροντίδας στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι επείγοντα. Η Παρηγορητική Φροντίδα αποτελεί την ενεργό φροντίδα των αρρώστων που η ασθένειά τους δεν είναι θεραπεύσιμη. Αντικείμενό της αποτελεί ο έλεγχος του πόνου και άλλων συνοδών συμπτωμάτων και η ολιστική ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη του αρρώστου και της οικογένειας στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο οι Ξενώνες όσο και η κατ’ οίκον νοσηλεία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. επιμένει ότι η λειτουργία σύγχρονων δομών Παρηγορητικής Φροντίδας αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός λαού και η -χωρίς διακρίσεις- ανακούφιση του Πόνου και η Παρηγορητική Φροντίδα αποτελεί αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι ασθενείς και οι συγγενείς που θέλουν να λάβουν μέρος στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης που ξεκινά η εταιρεία, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο, το fax, το e-mail ή την ιστοσελίδα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.



    Στην κορυφή