ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - OI ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΑΡ


Η Εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (Σάββατο 29/9/12) έχει σαν κεντρικό σύνθημα «Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες και τα παιδιά». Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτό το θέμα; "Πολύ συχνά θεωρούμε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν αφορούν παρά μόνο τους ηλικιωμένους και τους άνδρες. Ειδικά οι γυναίκες υποεκτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχουν, την ίδια στιγμή που σχεδόν οι μισοί από τους 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο συμβαίνουν σε γυναίκες. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά κινδυνεύουν επειδή έχουν περιορισμένο έλεγχο στο περιβάλλον τους και συχνά περιορισμένες επιλογές υγιούς διαβίωσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή τους. " αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ)και προσθέτει:

"Γενικότερα η ‘επιδημία’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως:

* Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη,
* Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή,
* Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών. Παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων."

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”. Συγκεκριμένα:

9,10 Οκτωβρίου 2012 Δήμος Αιγάλεω, Πνευματικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος”

12,13 Οκτωβρίου 2012 Δήμος Αμαρουσίου, Αίθουσα Δημαρχείου

16,17 Οκτωβρίου 2012 Δήμος Παπάγου-Χολαργού , Αίθουσα Δήμου Χολαργού


Γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα μετρούν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.


    Στην κορυφή