ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ - 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αρθρίτιδα, πρότυπα φροντίδας για άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, θεσμοθέτηση συμβουλευτικού οργάνου ατόμων με χρόνια νοσήματα στο Υπουργείο Υγείας Η επιβάρυνση που επιφέρει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψή τους, είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση των συλλόγων ατόμων με αρθρίτιδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (5-6 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρθρίτιδα, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου ρευματοπαθών Κρήτης, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, του Δωδεκανησιακού συλλόγου αυτοανόσων νοσημάτων αρθρίτιδας και λύκου «Θάλεια».

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας, με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%. Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια. Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας. Eπίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απώλεια εργασίας επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι απωλήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις 2013-2016, που εκπονήθηκε από το ΔΣ της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα), έχει ως κύριους αξονες την ενημέρωση, την πρόληψη, τη σωστή αντιμετώπιση, την εκπαίδευση καθώς και την προστασία των εργαζομένων ατόμων με αρθρίτιδα. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία - Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ασθενών πρόκειται να υποβάλει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί, ειδικά στη σημερινή δυσμενή συγκυρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη των ατόμων με αρθρίτιδα με βάση τα πρότυπα φροντίδας, ειδικά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που έχουν πρόσφατα υοθετηθεί σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία. Για να διασφαλιστεί η τήρηση των προτύπων φροντίδας γίνεται έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να δημιουργηθεί ένα θεσμικό οργάνο που θα αποτελείται από άτομα με χρόνια νοσήματα και σκοπό θα έχει τον έλεγχο των προτύπων φροντίδας σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου λειτουργούν ιατρεία χρονίων νοσημάτων.Κατά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Συλλόγων Ασθενών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα) και με τη χορηγία της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. (Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία – Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος), ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., κ. Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (A’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Λαϊκό Νοσοκομείο), επισημαίνει ότι «Η έλλειψη πολιτικής Υγείας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και μερικές φορές τη δυσκολία πρόσβασης στην αντιμετώπιση». Όπως συμπληρώνει ο κ. Σφηκάκης, «το Εθνικό Σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό για την ορθή χρησιμοποίηση και την οργάνωση των εθνικών μας πόρων υγείας, ώστε να καταπολεμηθεί η αρθρίτιδα που αποτελεί το κύριο αίτιο του χρόνιου πόνου και της αναπηρίας μεταξύ των Ελλήνων». Οικονομικές Επιπτώσεις
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος. Το κόστος θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 12.000 Ευρώ ανά ασθενή ετησίως ενώ συνολικά ξεπερνά τα 600 εκατ. Ευρώ. «Tο κοινωνικό κόστος της αρθρίτιδας είναι δυσβάσταχτο καθώς δοκιμάζει και την κοινωνική συνοχή. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή»,τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κ. Δημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος 401 Γ.Σ.Ν.Α και προσθέτει «οι μελέτες έχουν δείξει ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και τους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας».

Στα συμπεράσματα της συνάντησης των συλλόγων ασθενών εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες η έντονη ανησυχία τους για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών με χρόνια νοσήματα και ζητήθηκε να ληφθεί ειδική μέριμνα απο τον Υπουργό Υγείας ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η υγεία, η ποιότητα διαβίωσής τους ακόμα δε και η ίδια τους η ζωή. Τόσο ο κ. Σφηκάκης.όσο και ο κ. Κασίμος τόνισαν οτι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αρθρίτιδα και τα πρότυπα φροντίδας για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα δίνουν τη δυνατότητα και το πλαίσιο, έτσι ώστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η επιστημονική κοινότητα των ρευματολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας και τα άτομα με αρθρίτιδα να εργασθούν από κοινού, προκειμένου το επίπεδο φροντίδας των ατόμων με αρθρίτιδα να είναι στο βαθμό που επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας, εφάμιλλο ωστόσο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) και η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, κα Νάντια Τσιλιάκου, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους. Γι’ αυτό η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (τηλ. 210 8237302 helpline@arthritis.org.gr) Επιπλέον, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ασθενών, προχωρά στη δημιουργία ομάδων περιπάτου, μια που 15 λεπτά άσκηση την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας. Επίσης η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., σε συνεργασία με την Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., διοργανώνει μαθήματα αυτοδιαχείρισης για ασθενείς που πρόσφατα διαγνώσθηκαν με Ρευματοειδή αρθρίτιδα ή Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα.


    Στην κορυφή