ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ''ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ''


Με το σλόγκαν «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» τιτλοφορείται φέτος η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε κανένα μέλλον αν δεν φροντίσουμε το παρόν και αυτό στις συνθήκες της Ελλάδας του σήμερα καθίσταται πολύ δύσκολο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, γνωρίζοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη κινείται πάνω σε δυο βασικούς άξονες δράσης, που και οι δυο έχουν τον ίδιο στόχο, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. "Αναγνωρίζοντας την πραγματική ανάγκη για συμμαχίες, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, δεν αρκούμαστε σε μονομερή δράση και δεν απευθυνόμαστε μόνο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά τονίζουμε την αναγκαιότητα της γνώσης για τα το τι είναι ο διαβήτης και στους συνανθρώπους μας που δεν πάσχουν από διαβήτη αλλά που ζουν μαζί μας, ανάμεσά μας. Για αυτό, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι:



«Ελάτε μαζί μας και όλοι εμείς, αν είμαστε ΠΑΡΩΝ, μπορούμε να προστατέψουμε το μέλλον μας»

Αυτό άλλωστε αποδείξαμε έμπρακτα με την διοργάνωση του 2ου Διαβητικού Χωριού που έλαβε χώρα στην Πλατεία Κοραή στο Πειραιά, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2012, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στόχος μας ήταν να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα τη μάστιγα που λέγεται Σακχαρώδης Διαβήτης αλλά και να ευαισθητοποιηθεί και βεβαίως τα ίδια τα άτομα με Διαβήτη να εκπαιδευτούν γύρω από θέματα που αφορούν τη σωστή διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των επιπλοκών.

Ιδιαίτερη, δε, έμφαση δώσαμε στην ενημέρωση των παιδιών, το οποίο για την Ομοσπονδία μας είναι πρωταρχικής σημασίας, εάν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φρενάρουμε το σημερινό ρυθμό αύξησης των περιστατικών του Σακχαρώδη διαβήτη.

Βεβαίως, η σημερινή ημέρα δεν θα πρέπει να αποστρέψει τη ματιά μας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα τα άτομα με διαβήτη.



Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας έχει επιφέρει γενικότερα κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες. Επιβαρύνει όμως πολλαπλώς εμάς τα άτομα με Διαβήτη, αφού, αφενός έχουμε υποστεί την μείωση των αποδοχών μας, την ανεργία, την αύξηση των εισφορών, αφετέρου καλούμαστε να ανεχτούμε τη μείωση των παροχών εις βάρος της υγείας μας. Εισηγούνται περικοπές στις παροχές για άμεση εξοικονόμηση χρημάτων, αδιαφορώντας αν αυτό επιφέρει σε εμάς επιπλοκές και αναπηρίες (ακρωτηριασμούς, τυφλώσεις, νεφροπάθειες, νευροπάθειες καρδιοπάθειες), οι οποίες θα υποβαθμίσουν το επίπεδο υγείας μας, θα προκαλέσουν πρόωρους και αναίτιους θανάτους και ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα υγείας. Είναι σε όλους γνωστό το πόσο παραπάνω κοστίζουν οι επιπλοκές του διαβήτη στο ασφαλιστικό σύστημα.



Και βέβαια, λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της διαφθοράς, της υπερχρέωσης και της υπερκατανάλωσης, λέμε, όμως, ΟΧΙ στις περικοπές των παροχών υγείας που έχουν πραγματικά ανάγκη οι πάσχοντες πολίτες αυτού του τόπου.



Τα ασφαλιστικά ταμεία, για χρόνια είναι λεηλατημένα από εργοδότες και κράτος και αντί ο ΕΟΠΥΥ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προχωρούν διαρκώς σε νέες περικοπές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν ξανά και ξανά για υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.



Πόσο σημασία τελικά δίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ανθρώπινη ζωή?



Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

· η συμμετοχή (10%), που επέβαλε με απόφασή του το Υπουργείο Υγείας στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου ΙΙ),

· η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων

· οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων και η υποβάθμιση των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων.

· η γενικότερη έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών και ιδιαίτερα στα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους άπορους πάσχοντες

· η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους

· η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πάσχοντες πληρώνουν εκτός από την συμμετοχή του 10% στα χάπια και την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο φθηνότερο φάρμακο και εκείνο που ο θεράπων ιατρός θεωρεί κατάλληλο για την ρύθμιση του διαβήτη τους. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν την ρύθμιση.

· Η μη εφαρμογή από πολλούς γιατρούς του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά (ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες) αλλά και τις ποσότητες, στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

· Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους χρόνια πάσχοντες λόγω της υπολειτουργικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.

· Η συμμετοχή των ασφαλισμένων με 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε Δημόσιο Νοσοκομείο



Η Ομοσπονδία μας έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απαξίωσης και των περικοπών. Τα όρια αντοχής των ατόμων με διαβήτη έχουν εξαντληθεί.

Όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του Διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα για να προστατέψουν το μέλλον μας. Το σύστημα υγείας θα πρέπει επιτέλους να αναπροσανατολιστεί από τη θεραπεία των επιπλοκών, στην πρόληψη και την αποτροπή τους. Και να είναι σίγουροι ότι αυτό και μόνο θα μειώσει τα κόστη για το διαβήτη.

Για εμάς τους πάσχοντες είναι θέμα που αφορά την υγεία μας, αφορά την ίδια μας τη ζωή."
    Στην κορυφή