ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ - 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010


Σε μια από τις πιο… επικίνδυνες για εξάπλωση του Διαβήτη χώρες εξελίσσεται η Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Σακχαρώδη Διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η πρόληψη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ωστόσο, το να προλάβει κανείς το Διαβήτη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):
  • Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους
  • 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
  • Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
  • Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
  • Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό


Μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων - που είναι και πιο ευάλωτες στο Διαβήτη - η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.
Τα παραπάνω επεσήμαναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας και η Γενική Γραμματέας της ΕΔΕ κ. Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας, στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβητολογικό Κέντρο, Νοσοκομείου«Αττικόν»), σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.


Διαβήτης και Κατάθλιψη

3 στους 10 Έλληνες με Διαβήτη υποφέρουν από κατάθλιψη

Οι επιστήμονες ανέδειξαν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, εκτός του αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του Διαβήτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, ακόμη και σήμερα, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες αντιμετώπισης της ίδιας της πάθησης και των επιπλοκών της, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη, ελαφράς ή και βαρύτερης μορφής.


Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Διαβήτη

Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Το Εθνικό Σχέδιο θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες θα καθορίσουν και τις αντίστοιχες δράσεις:
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (υγιεινή διατροφή, πρόληψη παχυσαρκίας, διευκόλυνση άσκησης.)
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του Διαβήτη)
  • Βελτίωση της παρεχόμενης εξειδικευμένης περίθαλψης


Παράλληλα, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η επιδημιολογική χαρτογράφηση του Διαβήτη και των επιπλοκών του στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς και η πραγματική αποτίμηση του κόστους της πάθησης.
«Είναι το πρώτο οργανωμένο και πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο δράσης και αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ορθώς τεκμηριωμένη πρόταση. Ανεξάρτητα του αν και πότε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, η ύπαρξη του αποτελεί οδηγό για το μέλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.


Ας ελέγξουμε το Διαβήτη, τώρα!

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία από το 2009 και έως το 2013 είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την πρόληψη.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν: Ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη μπορούν να προληφθούν με σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η έγκαιρη και καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπλοκές του Διαβήτη. Με τη σωστή εκπαίδευση, την παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνεται μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.


Πρωτοβουλίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται με την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF), σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του.
Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για τους φορείς που χαράσσουν πολιτικές για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και για όλους τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στην φροντίδα ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Βασικοί άξονες της κοινής αυτής πρωτοβουλίας αποτελούν :

  • Η επίβλεψη της ανάπτυξης και εφαρμογής διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και συστάσεων για τη διάγνωση και θεραπεία του Διαβήτη, τις επιπλοκές του και την αντιμετώπιση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
  • Η αύξηση της ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη και η ανάδειξή του σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
  • Η υποστήριξη σε θέματα πρόληψης και ελέγχου του Διαβήτη σε ευάλωτους πληθυσμούς και κοινωνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα, οι πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και την υποστήριξη της sanofi-aventis.


Σχετικοί σύνδεσμοι
www.worlddiabetesday.org/
http://www.ede.gr/


Ο Διαβήτης σε αριθμούς

Χιλιάδες μπαλόνια για το Διαβήτη


    Στην κορυφή