ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ: "ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!"


Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2011, με το σύνθημα «Ζήσε τη Ζωή σου, Γνώρισε τα δικαιώματά σου, Μάθε για την Αντισύλληψη», εστιάζει στο δικαίωμα των νέων ανθρώπων στην ορθή και χωρίς προκαταλήψεις πληροφόρηση για την αντισύλληψη με σκοπό την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης λαμβάνει χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η ετήσια παγκόσμια καμπάνια στηρίζεται σε ένα όραμα για έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της ΠΗΑ είναι να βελτιώσει τη γνώση των νέων για την αντισύλληψη έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυεθνικής έρευνας, υπό την αιγίδα Διεθνών Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), οι νέοι εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλά ποσοστά μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας και εμπόδια που επηρεάζουν το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη, οπως αναφερουν ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Γεώργιος Κρεατσάς, και ο διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Αρεταίειο Νοσοκομείο επίκ. Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ν. Σαλάκος, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού .

Για παράδειγμα, τo 28% των νέων στην Ευρώπη που δεν είχαν την απαραίτητη πληροφόρηση όταν την χρειάζονταν ισχυρίστηκε πως ο λόγος ήταν πως αισθανόταν αμήχανα να ρωτήσουν σχετικά κάποιον επαγγελματία υγείας. Επιπλέον, το 20% των νέων στην Ευρώπη δήλωσαν πως τα σχολεία τους δεν παρέχουν το κατάλληλο (άνετο) περιβάλλον για ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις.
Η Denise Keller, μέλος της πρωτοβουλίας «Οι νέοι για την αντισύλληψη » (WCD Youth Task Force), ανέφερε: «Ανεξάρτητα από το μέρος που βρίσκεται κάποιος στον κόσμο, υπάρχουν εμπόδια που αποτρέπουν τους έφηβους από το να λάβουν αξιόπιστη πληροφόρηση για το σεξ και την αντισύλληψη, γεγονός που μάλλον εξηγεί το λόγο για τον οποίο υπάρχουν τόσοι μύθοι και παρανοήσεις ακόμα και σήμερα. Όταν οι νέοι έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση αλλά και τις υπηρεσίες για αντισύλληψη, τότε μπορούν να κάνουν επιλογές που επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής τους και για αυτό ακριβώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει εύκολη πρόσβαση των νέων στην ορθή και χωρίς προκαταλήψεις πληροφόρηση, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω εκπαιδευτικών υλικών που θα μπορούσαν να πάρουν σπίτι τους ή να κουβαλούν μαζί τους».

Ο αριθμός των εκτρώσεων έχει μειωθεί σημαντικά χάριν των προσπαθειών της πολιτείας και ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού μέλος της IPPF έχει να επιδείξει σημαντικό έργο υλοποιώντας προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία της Ελλάδας.

Την ιστορία της αντισύλληψης θα την αναζητήσουμε τουλάχιστον 40000 χρόνια πριν. Παρ’όλα αυτά την 1η Ιουνίου του 1961 εισάγεται στην Ευρώπη το πρώτο αντισυλληπτικό που λαμβάνεται από το στόμα. Τα πρώτα χρόνια το «χάπι» αποτελεί ένα αντιφατικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη, συστήνεται μόνο σε παντρεμένες γυναίκες και μόνο για συγκεκριμένες ενδείξεις. Το 1968 η φοιτητική και σεξουαλική επανάσταση αλλάζει την κατάσταση. Το χάπι γίνεται σύμβολο της κοινωνικής αλλαγής στο δυτικό κόσμο και η σεξουαλικότητα και αντισύλληψη συζητούνται για πρώτη φορά δημόσια. Το «χάπι» δεν αποτελεί πλέον σημείο τριβής, γίνεται συνήθεια για εκατομμύρια γυναίκες και σήμερα αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής τους. Οι εξελίξεις και η έρευνα για νέα παρασκευάσματα οδήγησαν τους επιστήμονες σε αντισυλληπτικά που περιέχουν πολύ χαμηλές δόσεις ορμονών και τα οποία, εκτός από την αντισυλληπτική τους δράση, προσφέρουν και μια σειρά άλλων πολύτιμων πλεονεκτημάτων στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν. Σήμερα, κάθε χρόνο, περίπου 80 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι.

Ενώ στην Ευρώπη το «χάπι» θεωρείται η πλέον διαδεδομένη και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης, στην Ελλάδα μόλις το 3,9% των γυναικών χρησιμοποιεί αντισυλληπτικό χάπι. Η μειωμένη χρήση του οφείλεται στο ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ενημερωθεί για τα οφέλη που προσφέρει η ορμονική αντισύλληψη. Εκτός από την σχεδόν 100% αντισυλληπτική προστασία, μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, 40% για καρκίνο του ενδομητρίου, 50% για φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, 90% για εξωμήτριο κύηση, ενώ βελτιώνεται η ακμή, οι διαταραχές του γεννητικού κύκλου, η δυσμηνόρροια κ.α.

Σημ. Η έρευνα με τίτλο «Αδαής ή καλά πληροφορημένος: Το δικαίωμά σου να ενημερώνεσαι για την αντισύλληψη» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου 2011 για λογαριασμό της Bayer HealthCare Pharmaceuticals. Την έρευνα στο πεδίο διενήργησε η GFK Healthcare. Συμμετείχαν 6,026 νέοι από 29 χώρες.



    Στην κορυφή