Ομιλία της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή για τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων της περιόδου 2005-2009


Ομιλία της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών» για τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων της περιόδου 2005-2009:



Θέλω καταρχάς για άλλη μια φορά -γιατί είχαμε και άλλες φορές την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας- να σας πω ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης με απόλυτο αίσθημα ευθύνης ερχόμαστε σήμερα και εισηγούμαστε τα δύο επίμαχα άρθρα, για τα οποία έχει γίνει παρά πολύ συζήτηση: το άρθρο 24, όσον αφορά τον ΟΠΑΔ και το άρθρο 27 όσον αφορά τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Πρέπει να σας πω ότι όταν αναλάβαμε ως Κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, βρήκαμε την εξής κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας: Τα μισά ήταν σε επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες και ταυτόχρονα την ίδια περίοδο, είχαν ξεκινήσει προμηθευτές επισχέσεις μισθοδοσίας σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας, για να ζητούν και να απαιτούν πληρωμή των χρεών τους.

Βρήκαμε μία κατάσταση εκρηκτική, την οποία έπρεπε άμεσα να μπορέσουμε να διαχειριστούμε.
Για το λόγο αυτό ήδη από τις πρώτες μέρες -δηλαδή από τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν εδώ από αυτό το Βήμα- και στη συνέχεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, συγκροτήσαμε από κοινού με τον συνάδελφο Υπουργό Οικονομικών κοινή Επιτροπή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, προκείμενου άμεσα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Θέλω να σας πω ότι βασιστήκαμε στην καταγραφή –όπως είπε προηγούμενα και ο συνάδελφος Υφυπουργός Οικονομικών - που είχε γίνει παραμονές των εκλογών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και μάλιστα μέχρι το τέλος του έτους μπορέσαμε να αποπληρώσουμε το 1,2 δις από τα 6,2 δις. Δώσαμε κυριολεκτικά μάχη με το χρόνο, σε αντίξοες συνθήκες καθώς στο Υπουργείο Υγείας δεν είχαμε βρει καν στατιστικά στοιχεία, και λογιστήρια που να λειτουργούν με τρόπο επαρκή στα νοσοκομεία- για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιες από αυτές τις προμήθειες είχαν τα παραστατικά και τη νομιμότητα προκειμένου να αποπληρωθούν.

Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, και όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε και άλλες φορές, το πραγματικό χρέος των προμηθειών –και απαντώ και στον εισηγητή του ΛΑΟΣ- ξεπερνούσε κατά πολύ βέβαια, τα 6,2 δις. Φθάσαμε, λοιπόν και μπορέσαμε και κάναμε αυτή την πρώτη αποπληρωμή τέλη Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια είναι αλήθεια ότι υπήρξε ένα τετράμηνο στο οποίο αυτή η διαδικασία δεν προχώρησε, γιατί -όπως είπε προηγούμενα και ο συνάδελφος Υφυπουργός Οικονομικών- ήταν η περίοδος που έπρεπε η χώρα να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τη δημοσιονομική κρίση. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν έμπαινε θέμα αποπληρωμής των χρεών, την ώρα που έπρεπε να εξασφαλιστεί ο ομαλός δανεισμός της χώρας.

Η αξιοπιστία, όμως, της Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κυριολεκτικά θηλιά στο σύστημα του Εθνικού συστήματος Υγείας, φάνηκε το Μάιο. Γιατί ακριβώς με το που εξασφαλίστηκε ο μηχανισμός στήριξης της χώρας, ξαναπιάσαμε το νήμα. Καλέσαμε τις ενώσεις των προμηθευτών και μάλιστα φέραμε και πρόταση διακανονισμού.
Γιατί, λοιπόν, φέρνουμε αυτή τη ρύθμιση χρεών; Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη η θέση μας. Και δεν νομίζω ότι κανείς θα έλεγε ότι είναι ευχάριστη η θέση μας. Χρειάζεται, όμως, εδώ σε δύσκολες ώρες που περνάμε ως χώρα και με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να μιλάμε με πολιτική ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος.

Γιατί, λοιπόν, αποφασίσαμε εμείς την επομένη των εκλογών, να κάνουμε ρύθμιση των χρεών της Νέας Δημοκρατίας; Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν μπορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι κάτω από συνεχή ομηρία. Σας ανέφερα για τις επισχέσεις, για τις συνεχείς ελλείψεις υλικών. Και φθάσαμε βέβαια, το Μάιο και τον Ιούνιο μήνα στο αποκορύφωμα, με το εμπάργκο των προμηθευτών, το οποίο δεν έφερε απλώς τα νοσοκομεία στο όριό τους να κλείσουν, έφερε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τα ζήσατε και τα ζήσαμε.

Και βέβαια, ήμασταν και αυστηροί και φθάσαμε στο σημείο να πούμε ότι εδώ έμπαιναν θέματα ποινικών ευθυνών για όσους έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Υπό αυτή την πίεση και την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε φθάσαμε σε συμφωνία στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον με την μεγαλύτερη έκπτωση που έχει ποτέ επιτευχθεί 15%.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι φυσικά το κράτος έχει συνέχεια. Και οφείλει βέβαια –και θα επανέλθω εδώ, γιατί δεν πρέπει να αφήνονται εντυπώσεις- να πληρώνει αυτά που οφείλει να πληρώσει, αλλά σαφώς με απόλυτο έλεγχο νομιμότητας. Και βέβαια, να έχουμε και υπόψη ότι όταν τα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και οι τόκοι υπερημερίας και οι δικαστικές περιπέτειες, οι οποίες κοστίζουν στο δημόσιο επιπλέον εκατομμύρια. Πέραν του ότι δεν μπορεί η χώρα να δίνει την εντύπωση ότι κάνει στάση πληρωμών στο χώρο της υγείας.

Ο τρίτος λόγος είναι καθαρά δημοσίου συμφέροντος, γιατί όσο δεν γίνεται η ρύθμιση χρεών - και όσοι έχετε μια κάποια εμπειρία από αυτά τα θέματα, το γνωρίζετε - συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα αναγκάζεται το ΕΣΥ, μέσα σε ένα φαύλο κύκλο να αγοράζει ακριβότερα, γιατί ακριβώς βρίσκεται κάτω από εκβιασμό και ομηρία. Πέραν αυτού, χωρίς τη ρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το νέο πλαίσιο προμηθευτών.

Και εγώ δεν θα ισχυρισθώ ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα δια μαγείας. Μακριά από μας να εξωραΐσουμε οτιδήποτε. Αλλά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια σε θεσμικό επίπεδο και στις νέες διαδικασίες. Όλα αυτά, όμως, πέφτουν στο κενό, αν δεν υπάρξει εκείνη η εξυγίανση του χώρου, που να επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εμείς από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές είπαμε ότι προχωράμε στη ρύθμιση των χρεών.

Βέβαια εδώ τίθεται ένα θέμα. Είναι η πρώτη φορά; Τι συμπεράσματα βγάζουμε από αυτό; Όχι, αγαπητοί συνάδελφοι. Όσοι είστε και πιο παλαιοί κοινοβουλευτικοί, γνωρίζετε ότι έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δείχνει την παθογένεια του συστήματος. Δείχνει τα δομικά προβλήματα.

Θα σας αναφέρω επιγραμματικά, γιατί δεν είσαστε όλοι υποχρεωμένοι να έχετε πλήρη γνώση του ιστορικού. Το έτος 1997 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έγινε ρύθμιση για 197 δισεκατομμύρια δραχμές και με ποσοστό έκπτωσης, το οποίο ήταν κυμαινόμενο ανάλογα με τον τρόπο αποπληρωμής. Έτος 2001 ξανά με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έγινε ρύθμιση για 355 δισεκατομμύρια δραχμές και έκπτωση στο νόμο 3,5%.

Και ακούστε αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί εδώ πρέπει να τα λέμε όλα, γιατί έχουμε διαχρονικά προβλήματα και πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα. Όσον αφορά στην επόμενη ρύθμιση του 2005. Έγιναν εκλογές –όπως θυμάστε- στις 7 Μαρτίου του 2004. Η ρύθμιση χρεών των 2,5 δις ευρώ έγινε στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, επτά μήνες μετά. Και, μάλιστα, έγινε πλήρως και για τα χρέη εκείνων των επτά μηνών της κυβέρνησης της Ν.Δ. Το επιχείρημα ήταν τότε ότι έπρεπε να υπάρξει εξυγίανση, γιατί θα γινόταν η προσπάθεια για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Και φθάνουμε σήμερα εδώ.
Εγώ δεν θα κάνω δίκη προθέσεων ούτε μικροκομματική πολιτική. Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε ένα διαχρονικό, σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο σαφώς και δεν μας τιμά ως πολιτικό σύστημα. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν υπάρχει. Και να είμαστε σαφείς ότι σήμερα ρυθμίζονται τα χρέη της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Θέλετε να δούμε πως διαμορφώνονται τα περίφημα χρέη και οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων; Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με μία ισχυρή μεταρρύθμιση -και έχει να κάνει με τη σχέση των ασφαλιστικών ταμείων με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ- γιατί τα 2,7 δις είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που ρυθμίζονται ταυτόχρονα με τα χρέη των νοσοκομείων.

Πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η ενοποίηση των κλάδων υγείας των ταμείων κάτω από την ευρύτερη εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, θα είναι ένα βήμα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Υπάρχει το πρόβλημα για το αν υπήρξε σωστή, χρηστή διοίκηση στα νοσοκομεία όλα αυτά τα χρόνια. Και, βέβαια, υπάρχει και το θέμα της προμήθειας των υλικών και των φαρμάκων.
Θα παραδεχθώ ότι μετά το 2005 έπεσαν για ένα χρόνο λίγο οι τιμές. Έγινε μια προσπάθεια. Όπως και το 2001 είχε γίνει το αντίστοιχο. Και το 2001 είχαμε μετά τη ρύθμιση πτώση των τιμών περίπου στο 20%. Και έγινε το ίδιο και το 2005.

Στη συνέχεια, όμως, πάλι ξέφυγε το σύστημα. Όταν έγινε η περίφημη αλλαγή με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, σημειώθηκε από το 2007 και μετά εκτίναξη των χρεών. Μάλιστα έχουμε εδώ όλα τα στοιχεία, τα οποία καταθέτουμε στα Πρακτικά, όπου μπορείτε να δείτε ανά υγειονομική περιφέρεια, ανά υγειονομικό υλικό και φάρμακα, πως χρόνο με το χρόνο έγιναν και πως διαμορφώθηκαν τα χρέη που ρυθμίζουμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, στην τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2009 έγινε μια απόπειρα να γίνει ρύθμιση ενός μέρους αυτού του χρέους, χωρίς να γίνει τότε συζήτηση στη Βουλή, όμως υπήρξαν προβλήματα με τις ενώσεις των προμηθευτών. Έγινε μια απόπειρα τότε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία δεν ευδοκίμησε. Πληρώθηκαν περίπου διακόσια ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κυρίως σε μικρότερους προμηθευτές, που είχαν απαιτήσεις από τα νοσοκομεία μέχρι ενός εκατομμυρίου ο καθένας. Και σας επισημαίνω ότι έγινε προεκλογικά αυτή η ρύθμιση.
Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς και τι κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε κάνει έναν τριπλό έλεγχο που είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει έναν πλήρη έλεγχο των προμηθειών, κατ’ αρχάς της κρίσιμης περιόδου 2008-2009.

Ταυτόχρονα –και εδώ θέλω να το ξέρετε αυτό- σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα και στο χώρο των φαρμάκων, όπου είναι κρίσιμος τομέας και έχουμε βγάλει εγκυκλίους, έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις, που είναι διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσουμε τη σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Είναι σε εξέλιξη αυτοί οι έλεγχοι προκειμένου να δούμε πώς θα γίνει καλύτερα η εφαρμογή.

Πέραν αυτού, θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι είμαστε σε πλήρη συνεργασία με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το ΣΔΟΕ, με την Ειδική Υπηρεσία που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον Ειδικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης -κάναμε και σύσκεψη στο Υπουργείο- και είναι σε πλήρη εξέλιξη έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα.
Να σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είναι και στη Δικαιοσύνη, και για το οποίο εμείς συνδράμουμε καθημερινά και αφορά, βέβαια, την περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών υλικών. Είχε ξεκινήσει το 2009 η σχετική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, μετά είχε παγώσει προεκλογικά, αλλά έχει πλήρως ενεργοποιηθεί επί ημερών μας. Σ’ αυτό το θέμα υπάρχει απόλυτη συνεργασία όλων των Ελεγκτικών Φορέων.

Γιατί είναι απαράδεκτο να αναφέρει συνάδελφος ότι ερχόμαστε εδώ να κάνουμε ξέπλυμα παρανομιών. Δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό ως Κυβέρνηση και βέβαια δεν θα το κάναμε ποτέ ως Υπουργοί, που φέρνουμε αυτές τις διατάξεις στη Βουλή. Είναι δυνατόν; Ίσα-ίσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπου υπάρχει ποινική ευθύνη και παρανομία, σαφώς και θα υπάρξουν και οι συνέπειες.

Έρχομαι τώρα στο θέμα που έγινε τόση συζήτηση για τις προμήθειες που έγιναν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, όπου ακόμα οι διαγωνισμοί –και θα σας δώσω και κάποια στοιχεία ενημέρωσης γι’ αυτά- είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα. Περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίσαμε το εμπάργκο των προμηθευτών και όπου έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοικτά τα νοσοκομεία. Τι λέμε λοιπόν, εδώ; Λέμε απλώς ότι για τις περιπτώσεις που είτε υπήρξε παράταση συμβάσεων, είτε έγιναν με τη διαδικασία του επείγοντος, και στο βαθμό βέβαια που δεν υπάρχει παρανομία –είναι σαφές αυτό- να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα πληρωμής. Δεν εμπίπτει όμως στη ρύθμιση που αφορά μόνο την περίοδο 2005-2009.

Τι κάναμε σε αυτό το μεσοδιάστημα; Πρώτα απ’ όλα δεν είναι αλήθεια ότι εμείς, όταν πήγαμε στο Υπουργείο, παύσαμε την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που βρήκαμε. Το αντίθετο. Με δική μας απόφαση παρατείναμε τη λειτουργία της και κατά ένα μήνα, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2010. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και μάλιστα, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή είχαν συλλέξει -με τον τρόπο που είχαν συλλέξει, ο οποίος σαφώς δεν ήταν ο πιο αποτελεσματικός- και όλα τα αιτήματα της προηγούμενης χρονιάς, και επειδή από την εφαρμογή του νόμου για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ούτε μια φορά δεν υπήρξε ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών έτους –και καλά το 2008 ήταν φυσικό, πες ήταν η πρώτη χρονιά, το 2009 όμως;- εμείς ζητήσαμε από την απερχόμενη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, να παρουσιάσει για πρώτη φορά ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών για το 2010, ώστε μέσα σε αυτό να κινηθούν φέτος οι διαγωνισμοί των νοσοκομείων. Και, ταυτόχρονα, φέραμε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί όλους αυτούς τους μήνες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα. Δεν επιδιώκουμε επικοινωνιακές εντυπώσεις, αγαπητοί συνάδελφοι, ούτε λέμε από το κεφάλι μας στοιχεία. Είναι στοιχεία από τις υπηρεσίες των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων που τα υπογράφουν υπεύθυνα οι οικονομικές διευθύνσεις, με ό,τι ευθύνη αυτό συνεπάγεται, και βλέπετε από τα στοιχεία που σας δίνουμε ότι έχουν τη σφραγίδα των ορκωτών λογιστών. Όλα αυτά τα λέω για να μην ακούγονται αβάσιμα θέματα. Αυτά είναι σοβαρά θέματα και δεν μπορεί να αφήνονται υπονοούμενα με αυτό τον τρόπο.

Άρα, και το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, έχει μπει σε λειτουργία –και θα πω πόσοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη- αλλά ταυτόχρονα κάναμε το πιο κρίσιμο. Φέραμε θεσμικές ρυθμίσεις για να μπορέσουμε άμεσα να δώσουμε λύσεις. Όχι πως είναι τέλειο πια το σύστημα, αλλά είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό.
Και σας θυμίζω τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε τον Απρίλιο όσον αφορά τη δυνατότητα ηλεκτρονικών διαγωνισμών, τη δυνατότητα να μπορούν να γίνονται κεντρικοί διαγωνισμοί, τη δυνατότητα να μπορεί να λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών, για πρώτη φορά να υπάρχει η δυνατότητα για διαγωνισμούς με βάση τη δραστική ουσία στα φάρμακα και νοσοκομειακή συσκευασία, που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ήδη με την εγκύκλιο στα περισσότερα φαρμακεία των νοσοκομείων και τώρα ο ΕΟΦ θα βγάλει και τις σχετικές οδηγίες για τους διαγωνισμούς.

Και, θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία, τα οποία επαναλαμβάνω ότι είναι στοιχεία επίσημα για να δούμε τι είχε γίνει σε επίπεδο διαγωνισμών τα προηγούμενα χρόνια. Το 2008, που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο το σύστημα, έγιναν 145 διαγωνισμοί το δεύτερο εξάμηνο στα νοσοκομεία της χώρας. Το 2009 έγιναν 4.000 διαγωνισμοί σε όλη τη χρονιά, δύο κεντρικοί εκ των οποίων ο ένας ήταν για τα ιατρικά απόβλητα με τα προβλήματα που είχε.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένοι 14.648 Πόσοι διαγωνισμοί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί από αυτούς; Γιατί βρισκόμαστε ακόμα στον έβδομο μήνα σε σύγκριση με τα στοιχεία για τους δώδεκα μήνες του 2009. Στον έβδομο, λοιπόν, μήνα με ενιαίο πλέον, πρόγραμμα προμηθειών έχουν εγκριθεί 5.723 και έχουν προκηρυχθεί 3.248 διαγωνισμοί.

Έχουν επίσης, προκηρυχθεί για πρώτη φορά –και αυτό έχει σημασία- 22 περιφερειακοί διαγωνισμοί από τις υγειονομικές περιφέρειες. Και για πρώτη φορά, επίσης, επτά κεντρικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι θα γίνουν και ηλεκτρονικά
Εδώ θα ήθελα να πω δυο πράγματα για το Παρατηρητήριο Τιμών, που τόσο πολύ και με τόση ευκολία απαξίωσαν κάποιοι. Γιατί βέβαια, τόσα χρόνια δεν είδαμε να γίνεται τίποτα. Τώρα που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να καλύψουμε σε λίγους μήνες όλο αυτό το κενό, και αντιμετωπίζουμε σχόλια, ειρωνεία και υπονοούμενα από εκείνους που σήμερα θα έπρεπε να απολογούνται για τα χρέη που ρυθμίζονται.

Το Παρατηρητήριο Τιμών, λοιπόν, το οποίο θεσπίστηκε με το νόμο, έχει αυτή τη στιγμή περίπου δύο χιλιάδες είδη, εκ των οποίων τα διακόσια είναι στη χαμηλότερη τιμή του ΙΚΑ. Με τον ίδιο νόμο τον Απρίλιο, που ψηφίσαμε την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο προμηθειών, από κοινού με το συνάδελφο Ανδρέα Λοβέρδο ψηφίσαμε και τη σχετική ρύθμιση. Και γι’ αυτό τα διακόσια προϊόντα του Παρατηρητηρίου έχουν τη χαμηλότερη τιμή του Ι.Κ.Α.

Κλείνοντας θέλω να καταθέσω τα επίσημα στοιχεία τω δαπανών. Και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την πορεία των δαπανών για τις αντίστοιχες κατηγορίες αναλωσίμων και φαρμάκων, αντίστοιχα με αυτά τα οποία ρυθμίζουμε σήμερα. Για να κάνετε τη σύγκριση της περιόδου 2005-2009 με το πρώτο πεντάμηνο του 2010.

Πώς κυμαίνεται, λοιπόν, η δαπάνη γι’ αυτά τα αναλώσιμα και τα φάρμακα από 1η Ιανουαρίου έως τέλη Μαΐου της φετινής χρονιάς; Σημειώνεται αποκλιμάκωση των δαπανών κατά 16% μεσοσταθμικά σε σχέση με το 2009, 14% μείωση σε σχέση με το 2008 και 5% σε σχέση με το 2007. Κλείνω με τα στοιχεία γιατί αποδεικνύουν την προσπάθεια που γίνεται.

Και, θέλω να επαναλάβω με απόλυτο αίσθημα ευθύνης ότι η ρύθμιση που φέρνουμε είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος για να τελειώσει επιτέλους η ομηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε το χώρο της υγείας και να γυρίσουμε σελίδα ώστε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις για τις προμήθειες υγείας.




    Στην κορυφή