Οι δηλώσεις των ειδικών μετά την συνάντηση των υπηρεσιών αιμοδοσίας για τον ιό του Νείλου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στο χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιστημονική συνάντηση υπηρεσιών αιμοδοσίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Αφροδίτη Λουφάδη, η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνα Πολίτη, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Αθανάσιος Τσακρής.

Αύριο, Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 9.30, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» συνάντηση για το ίδιο θέμα με τίτλο «Πυρετός από ιό του Δυτικού Νείλου».


Μετά τη σημερινή συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες :

Γ.Γ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ : « Διαβεβαιώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσης αίματος στις περιοχές που αναφέρουμε. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μέχρι τέλος εβδομάδος, το πολύ μέχρι την αρχή της επόμενης, τα αντιδραστήρια για να εξετάσουμε αυτές τις 2.000 μονάδες αίματος για τις οποίες αναφερόμαστε. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τα νοσοκομεία των περιοχών που αναφέρουμε στη διάθεση αίματος. Καλύπτονται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ελλάδα. Άρα κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Άρα η τεχνογνωσία υπάρχει. Επειδή έχουμε για πρώτη φορά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, μόλις έρθουν τα αντιδραστήρια, έχουμε επικοινωνήσει ήδη από την αρχή της εβδομάδας με τους προμηθευτές να διατεθούν. Αλλά μην μας ανησυχεί αυτό. Αφορά μια πολύ μικρή μονάδα το θέμα αυτό. Για αυτό λοιπόν υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη την Ελλάδα. Αντιδραστήρια εφόσον χρειαστούν και εδώ στην Αθήνα σε μονάδες αίματος θα χρησιμοποιηθούν και εδώ. Άρα θα υπάρχει πλήρης κάλυψη αλλά μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα, δηλαδή δεν είναι το κεντρικό μας πρόβλημα αυτό.

Η επιδημία εκδηλώνεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι πιθανόν να έχουμε και άλλα κρούσματα Αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα είμαστε στα 64 από τα οποία σχεδόν τα μισά έχουν πάρει εξιτήριο. Όπως έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ήπιας εγκεφαλίτιδας, παρέχουμε έγκαιρη – άμεση διάγνωση και την καλύτερη θεραπευτική αποκατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία μέσα στα οποία έχουμε ασθενείς. Γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι οι 7 σε ΜΕΘ, οι υπόλοιποι είναι σε πολύ ήπια κατάσταση. Υπάρχει απόλυτη παρακολούθηση, ωστόσο επιμένω τις επόμενες μέρες θα έχουμε και άλλα περιστατικά. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, που ήμουν προχθές, Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει και μία ένταση με βάση τις οδηγίες μας στην καταπολέμηση με τα μέσα που έχουμε κωνωποκτονίας σε όλες αυτές τις περιοχές και πέραν αυτού, υπάρχει και μία μεγάλη προσπάθεια πληροφόρησης του κόσμου και βοήθειάς του για αγωγή υγείας σε όλα τα χωριά που έχουν πληγεί.

ΣΑΡΟΓΛΟΥ( ΚΕΕΛΠΝΟ) : «Η νόσος αυτή μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά με τα κουνούπια. Άρα λοιπόν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός είναι πρώτον τα μέτρα ατομικής προστασίας, να χρησιμοποιούμε εντομοκτόνο, να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε περιοχές όπου υπάρχει εντονότατο νέφος από κουνούπια και τρίτο τα ρούχα τα οποία φοράμε να μας προστατεύουν από την έκθεση ειδικά τις πολύ πρωινές και απογευματινές ώρες.

Εκτός από αυτά, η πολιτεία όπως ακούσατε, εφαρμόζει και μέτρα δημόσιας υγείας γενικά. Αυτά είναι οι ψεκασμοί οι οποίοι γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να μην υπάρχουν τόσα πολλά κουνούπια, περιορίζοντας τα τσιμπήματά τους και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού .
Όλα αυτά εφαρμόζονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσουν τα μέτρα αυτά, οι ψεκασμοί, να αποδώσουν όσο γίνεται καλύτερα.

Υπάρχουν εμπειρίες από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, η μία είναι της Ρουμανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά η πιο σημαντική ήταν αυτή στις αρχές του 1999 στη Νέα Υόρκη, η οποία ήταν περίπου κάτι ανάλογο και είχε εκδηλωθεί περίπου και τον ίδιο μήνα. Δηλαδή τον Αύγουστο έκανε την έξαρση. Πιστεύουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο όπως είπε και ο κύριος Γενικός και πιθανώς και τον Σεπτέμβριο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο θερμή θα είναι η περίοδος αυτή, ώστε ανάλογα να υπάρχει ο αριθμός των μολυσμένων κουνουπιών. Άρα λοιπόν υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4-8 κρούσματα την ημέρα αλλά αυτό κυρίως στους ηλικιωμένους. Ευτυχώς δεν προσβάλει την νεαρά ηλικία 0-9 ετών, όπως άλλοι ιοί όπως η εγκεφαλίτιδα του Saint Louis που προέρχεται από το ίδιο κουνούπι και της ίδια οικογένειας.
Η ροή των κρουσμάτων είναι η φυσιολογική και σας είπα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν 5-10 κρούσματα ημερησίως, όλα όμως εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Γίνεται συνεχής καταγραφή του πληθυσμού των κουνουπιών. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει ανεβρεθεί κρούσμα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, πέρα από αυτές τις Κεντρικής Μακεδονίας. Και είναι το κουνούπι αυτό είναι του γένους Kulex , το οποίο είναι το οικιακό κοινό κουνούπι.
Τα συμπτώματα από μηδενική ηλικία μέχρι 65 ετών είναι ένας ελαφρύς πυρετός ή και κανένα σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, ένα 20%κ αυτών που θα τσιμπηθούν και θα προσβληθούν μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό και σύγχυση και να προχωρήσει σε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα , δηλαδή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, είναι αυτά τα κρούσματα που καταγράφουμε. Δηλαδή στον πληθυσμό θα υπάρχουν πολύ περισσότερα και το κυριότερο είναι ότι ελάχιστα από αυτά χρειάζονται περίθαλψη σε ΜΕΘ ή να συμβεί το μοιραίο».

ΑΘΑΝ. ΤΣΑΚΡΗΣ : «Μέχρι στιγμής όπως ξέρετε υπάρχουν καταγεγραμμένα 64 κρούσματα που αφορούν περιπτώσεις κυρίως προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος δηλαδή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Η πορεία των περισσοτέρων από αυτά είναι ομαλή. Λίγες είναι οι περιπτώσεις όπως αναφέρθηκε προηγουμένως που χρειάζονται νοσηλείας στις ΜΕΘ και 4 περιστατικά, άτομα με βεβαρημένο κλινικό ιστορικό μεγάλης ηλικίας έχουν καταλήξει.

Κάθε ασθενής ο οποίος θα εμφανίσει μία εμπύρετο συνδρομή η οποία θα συνοδεύεται από μία καταβολή, πονοκέφαλο, ζάλη, εμετούς, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή του θεράποντος γιατρού. Από εκεί και πέρα οι γιατροί στις περιοχές που ενδημεί αυτή τη στιγμή ο ιός θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι έτσι ώστε στη διάγνωσή τους να μπαίνει και ο συγκεκριμένος ιός και να γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση και η εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης από το συγκεκριμένο ιό».


ΛΟΥΤΡΑΔΗ : « Παίρνουμε όλα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται. Ξεκινάμε με τα δύο κέντρα αίματος τα οποία βρίσκονται το ένα στη Λάρισα και το άλλο στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αλλά είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστούν και τα άλλα 7 που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα να είναι σε θέση να κάνουν και εκείνα τον έλεγχο. Υπάρχει υποδομή, τα αντιδραστήρια έρχονται οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Μεταδίδεται και από μετάγγιση αλλά τα ποσοστά τα οποία αναφέρονται και άλλες χώρες είναι πάρα πολύ μικρά».


ΠOΛΙΤΗ : « Η σημερινή σύσκεψη σημαίνει ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί από κοντά μια συνάντηση όλων των διευθυντών αιμοδοσίας της χώρας και με τη βοήθεια και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων επιδημιολογίας και εργαστηριακής και κλινικής διάγνωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, να συζητήσουμε την υλοποίηση των οδηγιών για τη λήψη μέτρων αιμοεπαγρύπνησης και πρόληψης της λοίμωξης αυτής.
Υπάρχουνε 2 ενότητες μέτρων. Η πρώτη ενότητα σε γενικά μέτρα και αφορούν σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίες της χώρας. Πρώτον ενημέρωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας για την εξέλιξη της πορείας της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Δεύτερον επαγρύπνηση των κλιμακίων αιμοληψίας που είναι επιφορτισμένα με την επιλογή του αιμοδότη έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την καταλληλότητα του δότη σε σχέση με τη συγκεκριμένη λοίμωξη .

Εδώ υπάρχουν 3 μικρότερα μέτρα τα οποία εντάσσονται σε αυτό το μεγαλύτερο μέτρο. Άτομα που έχουν νοσήσει ενδεχομένως από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και προσέρχονται στην αιμοδοσία χωρίς να έχουν παρουσιάσει την συμπτωματολογία της λοίμωξης αυτής , σύμφωνα με οδηγίες της Ευρώπης , γίνονται δεκτά μόνο μετά από την πάροδο 120 ημερών, δηλαδή 4 μήνες μετά από τη διάγνωση. Ένα μικρό μέτρο είναι αυτό .

Το δεύτερο είναι ο αποκλεισμός για 28 ημέρες αιμοδοτών ή υποψηφίων αιμοδοτών από περιοχές από όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα. Αυτό απλά σημαίνει ότι όσοι διαμένουν σε αυτές τις περιοχές ας το πούμε κινδύνου για τη λοίμωξη αυτή ή ακόμα και αν επισκέφθηκαν τις περιοχές αυτές και έχουν παραμείνει μία ημέρα αποκλείονται επίσης.

Τρίτο μέτρο αυτής της κατηγορίας αναφέρεται στην παροχή οδηγιών από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στους αιμοδότες μας να μας γνωστοποιήσουν ενδεχόμενο πυρετό που μπορεί να τους προέκυψε ύστερα από χορήγηση αίματος .
Τώρα φτάνουμε στα τοπικά μέτρα . Έχουν ήδη ληφθεί δύο σοβαρά μέτρα τα οποία προστατεύουν πολύ σημαντικά την ασφάλεια του αίματος.
Το πρώτο είναι ότι έχουμε θέσει σε καραντίνα όλες τις μονάδες αίματος που είναι ακόμα αποθηκευμένες σε όλες τις περιοχές με κρούσματα. Και όχι μόνο αυτές . Αλλά και τις μονάδες και τα προϊόντα αίματος που έχουν διακινηθεί σε άλλες περιοχές. Υπολογίζεται ότι δεν είναι πάνω από 2.000 φιάλες. Ο περιοχές που έχουν εντοπισθεί κρούσματα είναι αυτές της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας, των Γιαννιτσών και ένα μέρος από την περιοχή της Λάρισας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο και έχει επιπτώσεις στις περιοχές αυτές καθώς μένουν χωρίς αίμα και έπρεπε να κάνουμε ενεργοποίηση όλων των άλλων περιοχών ας πούμε της Νότιας Ελλάδας για να βοηθήσουμε και να στείλουμε αίμα, για να διασφαλιστούν οι μεταγγίσεις , τα χειρουργεία και όλα τα σχετικά σε όλες αυτές τις περιοχές αλλά δεν έχουμε σταματήσει εκεί.

Έχουμε προτείνει στις υγειονομικές αρχές και στην πολιτική ηγεσία και ενημερώνομαι ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να παρασχεθούν στα δύο κέντρα μοριακού ελέγχου στο ΑΧΕΠΑ που δουλεύει για όλη τη Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα και το κέντρο μοριακού ελέγχου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας το «Κουτλιμπάνειο» που δουλεύει για τη Κεντρική Ελλάδα, τα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος έτσι ώστε μόλις θα έχουμε αυτά τα αντιδραστήρια, οι πρώτες μονάδες που θα εξεταστούν , τα πρώτα δείγματα που θα εξεταστούν να είναι αυτά που βρίσκονται σε καραντίνα.

Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα τα αρνητικά θα απελευθερωθούν για μετάγγιση εκτός και αν κάποια έχουν ήδη λήξει. Εάν έχουμε κάποιο θετικό θα καταστραφεί και στη περίπτωση που, γιατί και εδώ καταγράφουμε μονάδες αίματος, ήδη είχανε μεταγγιστεί, παίρνουμε δείγματα από τους λήπτες των μονάδων αίματος ,από ασθενείς δηλαδή για να εξεταστούν και αυτά.

Ήταν ένα πολύ αυστηρό μέτρο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος και έχεις να εφαρμόσεις πολύ αυστηρά μέτρα τέτοιου είδους τα οποία συμφωνούν και απορρέουν από την Ευρωπαϊκή και τη δική μας νομοθεσία αλλά και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο .

Αλλά δεν έχουμε μείνει εκεί απαθείς. Αντίθετα, όπως σας είπα σήμερα, ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που κάνουμε αυτή τη συνάντηση είναι για αυτό και ζητούμε και τη βοήθειά σας .Τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε . Να γίνει κατανοητό χωρίς να τρομάξει ο κόσμος .
Ότι πρέπει να γίνει μια ενεργοποίηση των αιμοδοτών μας του πληθυσμού, να δώσουν όπου μπορούν αίμα, στις περιοχές οι οποίες βεβαίως είναι εκτός από τις περιοχές με τις συρροές των κρουσμάτων και στη συνέχεια με το συντονισμό των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου και του Εθνικού Κάντρου Αιμοδοσίας να σταλούν άμεσα αυτές οι μονάδες για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταγγίσεις, ειδικά των θαλασσαιμικών πασχόντων αλλά και των άλλων επειγόντων περιστατικών να καλυφθούν οι ανάγκες.

Φυσικά χρειάζεται και η συνδρομή της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια ωραία πρόταση από τη Πάτρα. Ενημερώνουμε ότι είναι πολλά στρατόπεδα νεοσύλλεκτων που έχουν ακόμα πολλά περιθώρια συλλογής αίματος και εκεί οι περιοχές αυτές είναι καθαρές από τη λοίμωξη .

Μπορούμε λοιπόν όλοι οι φορείς μαζί και κυρίως με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, γιατί αυτοί είναι οι καλύτεροι πόλοι ενημέρωσης και έλξης. Κι εσείς τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε να καταφέρουμε να μην προκύψουν τέτοιες δυσκολίες, να μην έχουμε μεγάλη επίπτωση στα θέματα της επάρκειας αίματος και κυρίως να στηριχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης».




    Στην κορυφή