Οι ασθένειες των ταξιδιωτών


Προειδοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για 12 επιδημίες και συμβάντα τα οποία καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Οι επικίνδυνοι προορισμοί και τα μέτρα πρόληψης.

Καλή ενημέρωση για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες που πρόκειται να επισκεφθούν πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές τροπικές χώρες αποτελούν προορισμό επιλογής για τουρίστες και από την Ελλάδα. Σε αρκετές από αυτές, ωστόσο, ενδημούν ασθένειες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των επισκεπτών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δώδεκα επιδημίες και συμβάντα, τα οποία καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ αυτών, είναι ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, κίτρινος και δάγκειος πυρετός, ιλαρά, εντεροϊός, η νέα γρίπη και η γρίπη των πτηνών.

Οι χώρες «υψηλού κινδύνου» και τα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

Από τις 4 Ιανουαρίου, το υπουργείο Υγείας του Τσαντ αναφέρει «ύποπτα» κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων και 151 θανάτων. Οι ταξιδιώτες προς το Τσαντ και τις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από τη Σαχάρα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της μηνιγγίτιδας.

Εως τα μέσα Μαΐου, οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανέφεραν 186 κρούσματα από πυρετό «Rift Valley», συμπεριλαμβανομένων και 18 θανάτων. Η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια. Οι επισκέπτες καλούνται να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα όταν επισκέπτονται αγροκτήματα.
Προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι επισκέπτες της Ινδονησίας, όπου έχουν αναφερθεί 15 θάνατοι από λύσσα στο Μπαλί. Οι ταξιδιώτες καλούνται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε όλο το νησί, αποφεύγοντας τα δήγματα από ζώα.

Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο ή νυχτερίδα, συνιστάται μετάβαση σε μονάδα παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσα σε 48 ώρες. Η προληπτική χορήγηση εμβολίου συνιστάται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα και σε όσους πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα.
Κρούσματα κίτρινου πυρετού έχουν δηλωθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Καμερούν, της Γουινέας και της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ από το 2009 παρατηρείται εξάπλωση της νόσου και στη Βραζιλία. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών. Οσοι πρόκειται να επισκεφθούν τη Βραζιλία πρέπει να εμβολιάζονται.
Χιλιάδες κρούσματα δάγκειου πυρετού και πυρετού «Τσικουγκούνια» έχουν αναφερθεί στην Αφρική (Κέιπ Βέρντε), στον Ινδικό Ωκεανό, στον νότιο Ειρηνικό, στην κεντρική και νότια Αμερική, την Καραϊβική, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την περιοχή Αγιος Παύλος του νησιού Ριγιούνιον. Η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι έγκυες, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς έχει καταγραφεί στις Φιλιππίνες και στη Νότια Αφρική. Οι ταξιδιώτες καλούνται να εμβολιαστούν έναντι της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Ανοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσου.
Επιδημία πολιομυελίτιδας είναι σε εξέλιξη στο Τατζικιστάν, ενώ η νόσος εξακολουθεί να είναι ενδημική σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ενώ σε ενηλίκους που έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία συνιστάται η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης του ενέσιμου εμβολίου πριν από την αναχώρηση, αν δεν έχουν λάβει ποτέ στο παρελθόν αναμνηστική δόση.


Κίνα

Από τις αρχές του χρόνου, αναφέρεται στην Κίνα αύξηση των κρουσμάτων της νόσου «Hand Foot and Mouth disease», η οποία οφείλεται σε εντεροϊό. Η νόσος είναι ήπια και προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, σάλιο, υγρό φυσαλίδας ή κόπρανα του ασθενούς. Συνιστάται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Επιδημία πυρετού «Q» έχει καταγραφεί στην Ολλανδία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων εντοπίζεται στις περιοχές Νορντ, Μπράμπαντ, Λίμπουργκ και Γκέλντερλαντ.

Οι ταξιδιώτες καλούνται να αποφύγουν την επίσκεψη σε αγροκτήματα και την επαφή με τα ζώα. Καλό είναι, επίσης, να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα ή άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από την επαφή με ζώα.

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ





    Στην κορυφή