Οδοντική υγεία και πρωταθλητισμός


Η υγεία των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές. Σχετίζεται άμεσα με τις επιδόσεις τους, παρόλο που μια τέτοια σχέση μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ξενίζει. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε ακριβώς πώς μπορεί να επηρεάσει η κατάσταση του στόματος έναν αθλητή αλλά και σε ποιες οδοντιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλλεται τακτικά.

Σε πρώτη φάση, ο οδοντιατρικός έλεγχος για κοιλότητες, ουλίτιδες, κατάγματα ή αποστήματα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πανοραμική ακτινογραφία του στόματος για τον εντοπισμό των 3ων γομφίων(φρονιμιτών). Εξαιτίας του κινδύνου κατάγματος της γνάθου, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εκτιμάται η πιθανότητα εξαγωγής του 3ου γομφίου, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής αγωνίζεται σε έντονα σπορ.

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί επιπλέον να ελαττώσει τις επιδόσεις των αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι περιστεφανίτιδες και οι περιοδοντικές φλεγμονές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αγωνιστική απόδοση των αθλητών(Kerr, 1983), ενώ η παρουσία φρονιμιτών και οι ανωμαλίες συγκλείσεως αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρούς τραυματισμούς(Kvittem et al 1998, Burden 1995). Η σχέση στοματικής υγείας και επίδοσης κορυφαίων πρωταθλητών έχει μπει στο επίκεντρο μελέτης του UCL Eastman Dental Institute έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός, τουλάχιστον ανά 6μηνο, και τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι(βούρτσισμα, νήμα). Νόσοι του περιοδοντίου που συνοδεύονται από φλεγμονές, αιμορραγίες των ούλων, και κακοσμία θα πρέπει να θεραπεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους οδοντιάτρου σας, καθώς είναι δυνατό να ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού σας.

Σε επίπεδο πρόληψης, προτείνεται ανεπιφύλακτα η χρήση αθλητικού στοματικού νάρθηκα κατασκευασμένου από οδοντίατρο που αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο προστασίας από σοβαρούς τραυματισμούς. Τα πρόσθια δόντια, τα χείλη, οι γνάθοι και η κροταφογναθική διάρθρωση αποτελούν σημεία του προσώπου που είναι ευάλωτα αν δεν προστατευθούν κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ένα χτύπημα στο σαγόνι είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμη και διάσειση. Η διάσειση εκτός από ζάλη ή απώλεια των αισθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες εγκεφαλικές επιπλοκές.

Γι’αυτό σε σπορ όπως το μποξ, οι πολεμικές τέχνες, το kick-boxing, η ελληνορωμαϊκή πάλη αλλά και στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το mountain biking συστήνεται εντόνως η κατασκευή οδοντιατρικού προστατευτικού νάρθηκα(mouth guard).

Μια ιδιαίτερη κατηγορία ποτών, τα sports drinks, είναι πολύ δημοφιλή και συνοδεύουν συχνά την προπόνηση. Οι αθλητές, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα sports drinks έχουν μεγάλη οξύτητα και συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν φθορά και διαβρώσεις των δοντιών. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνονται είτε αρκετά γρήγορα είτε με καλαμάκι, και εάν είναι δυνατόν έπειτα το στόμα να ξεπλένεται με νερό.

Συνοψίζοντας, η καλή στοματική φροντίδα, οι οδοντιατρικοί έλεγχοι, η πρόληψη και η χρήση προστατευτικών ναρθήκων, είναι όλα σημαντικά για σταθερά ανοδικές αθλητικές επιδόσεις χωρίς επώδυνους τραυματισμούς που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.


Δρ. Θεοδώρα Σκούρα Bch D Leeds Eng. FRCD London Research Fellow SA
Χειρούργος Οδοντίατρος
Αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική
Βασ. Σοφίας 48 Αθήνα,διευθύντρια κέντρου Skourasdent

www.skouradent.gr




Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή