ΟΧΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Η ασπιρίνη δεν φαίνεται να ωφελεί τις υγιείς γυναίκες που λαμβάνουν το ευρέως διαδεδομένο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) προκειμένου να αποφύγουν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτό αναφέρουν ολλανδοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης οι οποίοι ανέλυσαν προηγούμενα στοιχεία αμερικανικής μελέτης που αφορούσε 28.000 υγιείς γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω.

Οπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal», για κάθε 50 γυναίκες που θα λάβουν ασπιρίνη επί 10 χρόνια, μόνο μία θα βοηθηθεί – και μάλιστα οι αριθμοί αυτοί αφορούν γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά.

Πολύ μικρή ωφέλεια
«Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών που ωφελούνται τελικώς από τη λήψη ασπιρίνης» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιάνικ Ντόρεσταϊν και προσέθεσε: «Εάν η λογική είναι να λαμβάνουν 49 γυναίκες ασπιρίνη χωρίς λόγο προκειμένου να ωφεληθεί μόνο μία, τότε μάλλον δεν πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη σε καμία γυναίκα».

Η νέα μελέτη έρχεται να ρίξει και πάλι «λάδι στη φωτιά» μιας συνεχιζόμενης επιστημονικής διαμάχης σχετικά με την ασπιρίνη. Οι ειδικοί συμφωνούν πλέον ότι το δημοφιλές ΜΣΑΦ είναι καλό να λαμβάνεται από άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια αρμόδιοι ιατρικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνουν τη λήψη ασπιρίνης από άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ωστόσο από τη νέα ολλανδική μελέτη προκύπτει πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις υγιείς γυναίκες η λήψη ασπιρίνης είναι ουσιαστικώς άχρηστη.
Στο πλαίσιο της αμερικανικής μελέτης που ανέλυσαν οι ολλανδοί επιστήμονες οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισές εξ αυτών έλαβαν ασπιρίνη και οι υπόλοιπες εικονικό φάρμακο. Η ομάδα της ασπιρίνης λάμβανε γενικώς μικρή δόση του φαρμάκου της τάξεως των 100 mg κάθε δεύτερη ημέρα.

Οπως προέκυψε, συνολικά το φάρμακο μείωσε τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών καθώς και θανάτων από καρδιοπάθεια από 2,4% σε 2,2%.

Κίνδυνος παρενεργειών
«Εννέα στις 10 γυναίκες εμφάνισαν μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε διάστημα δεκαετίας η οποία ήταν πολύ μικρότερη του 1%. Η επίδραση της θεραπείας ήταν λοιπόν πολύ μικρή» ανέφερε ο Ντόρεσταϊν και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το φάρμακο συνδέεται με παρενέργειες όπως οι γαστρορραγίες αλλά και ο κίνδυνος για μώλωπες εξαιτίας της αντιπηκτικής δράσης του.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εφέτος δύο μεγάλες ανασκοπήσεις μελετών έδωσαν επίσης απογοητευτικά αποτελέσματα . Από την πρώτη προέκυψε πολύ μικρή μείωση στα καρδιακά επεισόδια από τη λήψη ασπιρίνης ενώ το φάρμακο δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στα ποσοστά θανάτων και στα εγκεφαλικά επεισόδια. Η δεύτερη έδειξε ότι απαιτείται να λαμβάνουν το φάρμακο 1.111 άνδρες και γυναίκες σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποτραπεί ένας μόνο καρδιαγγειακός θάνατος.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή