ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που είχαν με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ζητά δυσβάσταχτη έκπτωση στις οφειλές των νοσοκομείων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα μέλη του Συνδέσμου «Τα χρέη των νοσοκομείων οδηγούνται και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη».

Η δικαιολογία που προέβαλλε ο Υπουργός τονίζουν ήταν απλή, δηλαδή, «ναι μεν οφείλουμε €1.450εκ, είπε, αλλά εμείς διαθέτουμε μόνο €1.150εκ». Μάλιστα, κατά τον κύριο Υπουργό, οι προμηθευτές είχαν μάθει να πληρώνονται κάθε πέντε χρόνια, δηλαδή τις οφειλές του 2010 ανέμεναν να πληρωθούν το 2015, άρα αν πληρωθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο, μπορούν να δώσουν κάποια σημαντική έκπτωση.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας σημειώνει πως αυτό το σκεπτικό και η τακτική που ακολουθεί το ΥΥΚΑ είναι καταστροφικά και εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των προμηθευτών καθώς τα μέλη του ΣΕΠ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε αιτούμενη έκπτωση!

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, κ. Παναγιώτη Στραβόλαιμου ότι «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν καμία επιπλέον έκπτωση. Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα αναγκάστηκε να απολύσει 80 εργαζόμενους».

Ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας με κύριο γνώμονα τις ανάγκες των μελών του και την απαραίτητη βιωσιμότητά τους, καταλήγει στα ακόλουθα αρνητικά συμπεράσματα για τις κινήσεις του ΥΥΚΑ και τονίζει:

  • Η αρχική δέσμευση του ΥΥΚΑ ήταν το ποσό των οφειλών του 2010 να μην υποστεί καμία έκπτωση, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των χρεών των ετών 2007-2009, από τις οποίες θα υποστούν πολύ σημαντικές ζημιές οι προμηθευτές.
  • Το ΥΥΚΑ δεν ελέγχει τις αγορές των νοσοκομείων και τους επιτρέπει να πραγματοποιούν αγορές, ενώ γνωρίζει ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την εξόφλησή τους. Επιπλέον, αποδέχεται με αδικαιολόγητη ευκολία, τη συστηματική παραβίαση της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και κάθε έννοιας δικαίου, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες και παρενέργειες έχει η πρακτική αυτή.


    Στην κορυφή