ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Η έγκαιρη εξέταση από την ηλικία ακόμη και των 25 ετών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες εκείνες που φέρουν μία γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, η μαστογραφία ή η μαγνητική τομογραφία (MRI), ήταν αποτελεσματικές σε γυναίκες που φέρουν τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Το δείγμα που εξετάστηκε ήταν γυναίκες ηλικίας 25,30, 35 και 40 ετών. Το προσδόκιμο της ζωής όσων γυναικών υποβάλλονταν ετησίως σε εξέταση μαστού από τα 25 τους, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν την εξέταση, αυξήθηκε κατά 1,3 έως 1,8 χρόνια. Η εξέταση με μαγνητική μαστογραφία κάθε έξι μήνες παρέτεινε τη ζωή των γυναικών από 1,5 ως 1,7 χρόνια.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα μειωθούν χάρη στην εξέταση," δήλωσε η Τζέινι Λι, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, που ειδικεύεται στις εξετάσεις μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης. Αναφορικά με τις γυναίκες 40 ετών ή μεγαλύτερες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν η μία στις δέκα είναι πιθανό να έχει την μετάλλαξη του BRCA, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο. Η Δύναμη Κρούσης των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πρόληψης, μία χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση υπηρεσία, προτείνει να εξετάζονται για καρκίνο του μαστού οι γυναίκες άνω των 50.

Οι φορείς του BRCA παροτρύνονται να ξεκινούν την εξέταση σε νεαρή ηλικία από οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ενωση για τον Καρκίνο, που προτείνει τον έλεγχο από την ηλικία των 30.

"Οσες έχουν κάποια γυναίκα στην οικογένειά τους με μετάλλαξη του BRCA συνήθως ξεκινούν να εξετάζονται στα 40 ή λίγο πιο πριν, επομένως θα πρέπει να σκεφτούν να εξετάζονται από τα 25," δήλωσε η Ντέμπι Σάσλοου, διευθύντρια του τμήματος γυναικολογικών καρκίνων και καρκίνου του μαστού της Ένωσης.

Ωστόσο, οι ετήσιες εξετάσεις είναι ακριβές, ενώ δεν συνιστάται η επανειλημμένη έκθεση σε ραδιενέργεια, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στους παράγοντες επικινδυνότητας την ακτινοβολία, διαπίστωσαν ότι λιγότερες από πέντε στις 100 γυναίκες που ήταν φορείς του BRCA διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού εξαιτίας της ακτινοβολίας.

"Ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποια καρκίνο του μαστού εξαιτίας της ακτινοβολίας είναι μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο να πεθάνει μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού αν δεν υποβληθεί σε εξέταση," δήλωσε η Κάρολ Φάμπιαν, ειδική στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού στο πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

    Στην κορυφή