ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ AIDS!


"Η συνεχιζόμενη δραματική αύξηση των κρουσμάτων το ιού AIDS στη χώρα μας, μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ήδη καταγραφεί 1.049 νέα κρούσματα της λοίμωξης από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έναντι 813 για το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.250 έως το τέλος του 2012 (έναντι των 954 του 2011). Πρέπει όμως να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών (περίπου 50% των νέων λοιμώξεων)" επισημαίνει η ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων και προσθέτει:

"Το γεγονός αυτό φέρνει για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια την κοινή παραδοχή των ειδικών ότι η αντιμετώπιση του AIDS περνά και μέσα από την αλλαγή της αποτυχημένης απαγορευτικής πολιτικής για τα ναρκωτικά. Ενώ το μεγαλόπνοο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας ήδη από το 2007 παραμένει δυστυχώς στην πράξη ακόμα ανενεργό, ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται και άμεσα πρακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να μετριάσουν το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι τα ακόλουθα:

- Η δωρεάν διανομή συρίγγων καθώς και η άμεση δημιουργία και λειτουργία ειδικών χώρων για ενδοφλέβια χρήση. Όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία (σε αντίθεση με τις εικασίες για ενδεχόμενη ενθάρρυνση της χρήσης), τέτοια μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για τον δραστικό περιορισμό των εστιών κινδύνου για την μετάδοση του ιού, η οποία φυσικά έχει πολλαπλάσιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

- Ο ορθολογικός και κοινωνικά ευαίσθητος έλεγχος της νόμιμης και παράνομης πορνείας, που επίσης αποτελεί πιθανή εστία μετάδοσης του ιού. Οι εκδιδόμενες γυναίκες (Ελληνίδες ή αλλοδαπές) που συχνά είναι θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης θα πρέπει να προστατεύονται και όχι να τιμωρούνται. Ας τολμήσει το κράτος να καταδιώξει τους πραγματικούς θύτες (κυκλώματα παράνομης πορνείας και εκμετάλλευσης εκδιδόμενων γυναικών) και όχι τα θύματα.

- Η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τοξικοεξαρτημένων και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους (κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης).

Ταυτόχρονα, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας για τη δυνατότητα ανώνυμης και εθελοντικής εξέτασης για τον HIV και για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα σχετικά φάρμακα. Είναι καιρός το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της επέκτασης της λοίμωξης, χωρίς τις προκαταλήψεις άλλων εποχών, αλλά και συναισθανόμενο το τεράστιο κόστος που έχουν για χιλιάδες οικογένειες οι παρωχημένες πολιτικές και η αδιαφορία."

    Στην κορυφή