ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ AIDS


Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τον HIV/AIDS οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 και υποστηρίζουν τα αιτήματα των οροθετικών για:
  • Καθιέρωση πανελλήνιας ημέρας για προώθηση της εξέτασης για HIV
  • Εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία
  • Δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή σε ανασφάλιστους και μετανάστες.
Για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα μειώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση. Ειδικοί τονίζουν μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία "η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε". Τίμημα της ανεπαρκούς ενημέρωσης είναι επίσης ο στιγματισμός των οροθετικών ατόμων και φαινόμενα ρατσισμού όπως άρνηση παροχής ιατρικής φροντίδας και καταχρηστικές απολύσεις οροθετικών από την εργασία τους. Λείπει ακόμη και το νομικό πλαίσιο που θα διασφάλιζε πλήρως, ως δικαίωμα των συγκεκριμένων ασθενών, την πρόσβαση στη θεραπεία.
Δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός. Η δημιουργία στέρεου δικτύου προστασίας και ιδιαίτερης φροντίδας και αλληλεγγύης προς τους φορείς του ΗΙV ως εργαζομένους και ασθενείς, αποτελεί καθήκον της πολιτείας και της κοινωνίας. Ιδιαίτερα ισχύει αυτό σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης, καθώς οι επιπτώσεις από φτώχεια, ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού λόγω δυσχερέστερης πρόληψης, ενημέρωσης και θεραπείας»
.
    Στην κορυφή