ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ "ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ" ΜΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ


"Η ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της Υγείας οδηγεί σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και σε πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι περικοπές πραγματοποιούνται χωρίς τις απαιτούμενες ενέργειες που θα αντιστάθμιζαν το κόστος με το όφελος, όπως η ανόρθωση και χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας" αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι, προσθέτοντας πως "συμπαρίστανται στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενάντια στις απολύσεις και στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Η βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας βεβαίως και μπορεί να προκύψει μέσα από την ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση της σπατάλης. Ωστόσο, η λειτουργία των θεραπευτηρίων στη λογική συνένωσης κλινικών, ανθρώπινου δυναμικού και τμημάτων με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη του ΕΣΥ, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, διαψεύδεται από την πραγματικότητα και τους αριθμούς.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου, το Φεβρουάριο 2012 με τις συγχωνεύσεις 82 νοσοκομείων από τα 131 οδήγησε σε μειώσεις κλινών νοσοκομείων ΕΣΥ και ιατρικών τμημάτων κατά 20%, ιατρικών τομέων κατά 5%, και σε απώλεια κατά 15% των θέσεων εργασίας υγειονομικών υπαλλήλων.

Στο τέλος του 2012, το ΕΣΥ υφίσταται τις συνέπειες νέων μέτρων για τα έτη 2013, 2014, 2015, που στοχεύουν δημοσιονομικά σε συνολική εξοικονόμηση 589 εκ ευρώ. Σύμφωνα μ' αυτά προβλέπεται επιπλέον μείωση δαπάνης ανά ασθενή κατά 26% πλέον της ως τώρα μείωσης κατά 24% στην τριετία 2010-12, αλλά και κατάργηση τουλάχιστον 3000 κλινών (κατ' αναλογία κλείσιμο τριών νοσοκομείων επιπέδου Ευαγγελισμού ή δέκα νοσοκομείων περιφερειακού επιπέδου ή είκοσι μικρών νοσοκομείων), που φυσικά συνοδεύεται από την εκ νέου συρρίκνωση θέσεων υγειονομικών υπαλλήλων".


    Στην κορυφή