ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΑΝΑΛΓΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους "για τη νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα τους. Συντριπτικά περισσότερες κατηγορίες ασθενών επιβαρύνονται πλέον με 25% ιδία συμμετοχή, κάποιες άλλες με 10%, ενώ μηδενική συμμετοχή έχει πλέον η φαρμακευτική αγωγή σε πολύ σπάνιες ασθένειες. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, οι οποίοι όμως θα πληρώνουν συμμετοχή 10%.

Η αυξημένη συμμετοχή επιβαρύνει σχεδόν 2 εκ. χρόνια πάσχοντες και θεραπευόμενους πολίτες, που υποχρεώνονται να καταβάλλουν από τα πενιχρά εισοδήματα τους ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για την αγωγή τους. Η ρύθμιση είναι ανάλγητη και θα έχει ως τίμημα να ωθήσει χαμηλόμισθους συνταξιούχους και άνεργους σε διακοπή της θεραπείας τους. Η ρύθμιση έτσι οδηγεί σε αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού αλλά και στην τελική επιβάρυνση της υγειονομικής δαπάνης, αφού ελαφρύτερα περιστατικά με τη διακοπή της ανάλογης φαρμακευτικής αγωγής με τον χρόνο θα εξελιχθούν σε βαρύτερα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε την απόφαση αυτή κοντόφθαλμη ως προς το υγειονομικό κόστος και υπαίτια για τη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναθεωρήσει το περιεχόμενο της ρύθμισης και να υιοθετήσει παράλληλα την μηδενική συμμετοχή για τους ανασφάλιστους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑΜΕΑ, τους άνεργοuς, τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, τους φοιτητές -σπουδαστές και τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες."


    Στην κορυφή