ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν κανείς τρώει τρεις μπανάνες την ημέρα, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση μιας μπανάνας το πρωί, μιας μετά το μεσημεριανό φαγητό και μιας το βράδυ, μπορεί να προσφέρει αρκετό κάλιο στον οργανισμό με αποτέλεσμα, να μειωθούν κατά 21% περίπου οι πιθανότητες δημιουργίας ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα, από Ιταλούς και Βρετανούς ερευνητές, υποδηλώνουν ότι χιλιάδες εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως είναι το σπανάκι, το γάλα, τα ψάρια, οι φακές και οι μπανάνες.

Αν και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες ότι αυτό το «εξωτικό» φρούτο, έχει την ικανότητα να βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αλλά και να αποτελεί σημαντικό σύμμαχο κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων, δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή από την επιστημονική κοινότητα.

Στην τελευταία έρευνα, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό College of Cardiology, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 11 διαφορετικές μελέτες και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα σε μια ολοκληρωμένη έκθεση. Έτσι, βρήκαν ότι, η ημερήσια πρόσληψη καλίου περίπου 1600 χιλιοστογραμμαρίων, είναι αρκετή για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού περισσότερο από 20%!

Η περιεκτικότητα μιας μπανάνας σε κάλιο είναι, κατά μέσο όρο, της τάξεως των 500 χιλιοστογραμμαρίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η βρώση τριών τέτοιων φρούτων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης, αλλά και στην πρόληψη εγκεφαλικών.

Η μειωμένη πρόσληψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, ευερεθιστότητα, ναυτία και διάρροια.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Napoli και του Warwick δήλωσαν ότι, στις περισσότερες χώρες η πρόσληψη καλίου είναι πολύ πιο κάτω από τη συνιστώμενη δόση. «Αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν λιγότερο αλάτι και περισσότερες τροφές με κάλιο στη διατροφή τους, θα υπήρχε μεγάλη μείωση των θανάτων», συμπληρώνουν.

Πηγή Ζougla.gr


    Στην κορυφή