ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΕΚΤΟΜΕΣ WHIPPLE ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν με ρομποτική τεχνολογία επέμβαση Whipple (ή αλλιώς παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή) με απόλυτη επιτυχία σε δύο ασθενείς ηλικίας 58 και 84 ετών με όγκο παγκρέατος που προκαλούσε ίκτερο.

Αρχικά και στους δύο ασθενείς διενεργήθηκε ενδοσκοπικά λύση του αποφρακτικού ίκτερου. Στη συνέχεια η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πραγματοποίησε εξειδικευμένο προεγχειρητικό έλεγχο κατά τον οποίο μελετήθηκε λεπτομερώς η ακριβής θέση του όγκου (και στις δύο περιπτώσεις βρισκόταν στην κεφαλή του παγκρέατος) και η αγγείωση της περιοχής και η επέμβαση σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (preoperative rehearsal).

«Η μοντέρνα τεχνολογία μας παρέχει μοναδικές δυνατότητες σήμερα. Προεγχειρητικά, είχαμε την ανατομία όλης της περιοχής σε τρισδιάστατο μοντέλο στον υπολογιστή της κλινικής μας. Εκεί η επέμβαση σχεδιάστηκε βήμα προς βήμα. Με ειδική επεξεργασία κρατήσαμε την πληροφορία που χρειαζόμασταν και την μεταφέραμε στο Ρομποτικό Σύστημα daVinci Si HD για να χρησιμοποιηθεί ως «πλοηγός» την ημέρα της επέμβασης (Augmented Reality Aided Robotic Surgery)», δηλώνει ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Οι ασθενείς αυτοί με τα έως τώρα δεδομένα της κλασσικής χειρουργικής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακατάλληλοι για χειρουργείο κυρίως λόγω της γενικής κατάστασης στη μία περίπτωση και της ηλικίας του στην άλλη. Η μάζα στην κεφαλή του παγκρέατος πίεζε τις φυσιολογικές οδούς ροής της χολής προκαλώντας ίκτερο, ενώ σιγά-σιγά θα επεκτεινόταν στο δωδεκαδάκτυλο προκαλώντας απόφραξη και αδυναμία σίτισης.

«Η βαθειά ανατομική θέση αυτών των νεοπλασμάτων στην κοιλιά και η στενή σχέση τους με τα μεγάλα αγγεία, κάνουν την επέμβαση αυτή να αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον χειρουργό», συμπληρώνει ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης.

Η ήδη γνωστή σε όλους λαπαροσκοπική χειρουργική και τα μεγάλα πλεονεκτήματά της, βρίσκει σήμερα την πλέον εξελιγμένη εφαρμογή της στη Ρομποτική Χειρουργική. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci που χρησιμοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εδώ και πέντε χρόνια και ιδιαίτερα το σύστημα da Vinci Si high-definition, επιτρέπει στον χειρουργό χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας, αναίμακτα και κυρίως ανώδυνα για τον ασθενή μετεγχειρητικά. Η μεγάλη ευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επέμβαση εξ' ολοκλήρου ενδοσκοπικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη φάση των αναστομώσεων (δηλαδή της επανένωσης του εντέρου μετά την αφαίρεση του όγκου και των οργάνων που προσβάλλει). Στις περιπτώσεις αυτών των δύο ασθενών οι αναστομώσεις διενεργήθηκαν εντός της κοιλίας αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 5 τομές μισού εκατοστού και μία τριών.

«Όπως έχουμε δηλώσει και παλαιότερα στις πρώτες Ρομποτικές επεμβάσεις Περιφερικής Παγκρεατεκτομής και μάλιστα με διατήρηση σπληνός, που πραγματοποιήθηκαν πάλι από την ομάδα μας προ δύο ετών, η χειρουργική του παγκρέατος αποτελεί δύσκολο πεδίο. Η δυσκολία διπλασιάζεται όταν προσεγγίζει κανείς την κεφαλή του παγκρέατος σε μια παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple). Η ασφάλεια και η σταθερότητα που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα Si HD είναι εδώ πιο χρήσιμα από ποτέ. Η ρομποτική χειρουργική παγκρέατος αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή χειρουργικά συνέδρια και θεωρείται ιδανική τεχνική εφόσον γίνεται από χειρουργικές ομάδες με την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία», συμπληρώνει ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδης.

Ο 84χρονος έλαβε εξιτήριο σε λιγότερο από 10 ημέρες σε αρίστη κατάσταση χωρίς ανάγκη για αναλγητικά, τα οποία σταμάτησε να λαμβάνει από τη 2η μετεγχειρητική ημέρα. Η 58χρονη βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 8 ώρες μετά από την επέμβαση και η ανάρρωσή της προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό.

Η Ρομποτική Ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δρ.Κωνσταντινίδη έχει ξεπεράσει πλέον τις 1200 επεμβάσεις και παρουσίασε πρόσφατα το έργο της αυτό σε διεθνή συνέδρια στο Βελιγράδι, στο Μαϊάμι, στο Χιούστον και στη Σεούλ.


    Στην κορυφή