ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στη συνάντηση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία ΕΟΠΥΥ, του ΕΤΑΑ, των νοσοκομείων κλπ.

Τέθηκαν "οι κόκκινες γραμμες του ιατρικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα, από τις συλλογικές συμβάσεις, την αμοιβη κατά πράξη και περίπτωση, την απευθείας καταβολή των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, την τήρηση της δέσμευσης του ΥΥΚΑ και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός 45 ημερών, την ενδυνάμωση της λειτουργίας των νοσοκομείων μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς ως την αποπληρωμή των εφημεριών ειδικών και ειδικευόμενων, την άμεση εξόφληση των 570.000.000 ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία του ΕΟΠΥΥ και τη νομοθετική ρύθμιση για άμεσο συμψηφισμό οφειλών των γιατρών προς το κράτος και του κράτους προς τους γιατρούς.

Κατά την τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιωργος Πατούλης μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερής χρηματοροής για τη βιωσιμότητά του ΕΟΠΥΥ, το κρίσιμο ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών των γιατρών και των οφειλών του κράτους, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων ελευθεροεπαγγελματιών και νοσοκομειακών γιατρών, την κάθετη αντίθεση του ΙΣΑ στην ένταξη του υγιούς ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, την πολιτική φαρμάκου που πρέπει να ακολουθηθεί και τις τομες που πρέπει να γίνουν προεκιμενου να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. " Ο ΙΣΑ κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς γιατρό και φάρμακα εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει την ανελαστικότητα των δαπανών που αφορούν την υγεία, ότι κανείς ασφαλισμένος δεν θα μείνει ακάλυπτος και ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν θα είναι απλήρωτος. Είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι όλοι οι πάροχοι υγείας θα πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δε θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα, ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες. Πρέπει να αποτρέψουμε στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας να επικρατήσει ο Νόμος της Ζούγκλας. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί γιατί .....Ο έλληνας όταν ενώνεται μπορεί και νικα" ανέφερε ο κος Πατούλης.



Συμπερασματικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατά τη συνάτηση των Προέδρων κοινοποίησε ότι:

· Απέχουμε από τα καθήκοντά μας και συμμετέχουμε στην Απεργιακή Κινητοποίηση του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ξεκινωντας με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη 1μ.μ. και συνεχιζοντας με την πορεία διαμαρτυρίας του Πανελλαδικού Μεώπου παρόχων και χρηστών υγείας στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 1:30 μ.μ. Καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε ασφαλισμένο και κάθε πάροχο υγείας να συμμετέχει με την ενεργό φυσική του παρουσία, γιατί σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

· Επίσης, συμπαραστεκόμαστε στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, στις 18 Οκτωβρίου λέγοντας κατηγορηματικά ΟΧΙ στις οριζόντιες περικοπές του Συστήματος Υγείας και την εξαθλίωση των ασφαλισμένων και των λειτουργών υγείας που στοχεύουν στον τελικό αφανισμό μας."
    Στην κορυφή