ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΓΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Τα άτομα που υποβάλλονται τακτικά σε ακτινογραφίες δοντιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν όγκους του εγκεφάλου, επισημαίνει μελέτη Αμερικανών ερευνητών που συνιστούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους εξετάσεις σε ετήσια βάση.

Η μελέτη δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Cancer της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο. Η έρευνα διεξήχθη υπό την Ελίζαμπεθ Κλάους, του πανεπιστημίου του Γέιλ και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 1.453 Αμερικανούς ασθενείς, ηλικίας 20 έως 79 ετών, που πάσχουν από μηνιγγίωμα, έναν γενικά καλοήθη όγκο του εγκεφάλου.

Οι ασθενείς που υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε ακτινογραφία δοντιών και εκτίθεντο συνεπώς σε ακτίνες Χ, διέτρεχαν από 1,4 φορές έως τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μηνιγγίωμα, σε σχέση με μια ομάδα μάρτυρα ασθενών σε καλή υγεία, επισημαίνει η μελέτη.

Το ποσοστό της συχνότητας των κρουσμάτων εξαρτάται από τον τύπο της οδοντικής εξέτασης που γίνεται, καθώς οι ακτίνες Χ μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιούνται με διαφόρους τρόπους, και από την ηλικία του ασθενή.

Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που σχηματίζεται μέσα στη μεμβράνη που αναπτύσσει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Τις περισσότερες φορές οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις, δεν αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκειες και να επιφέρουν θανατηφόρους κινδύνους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όσοι πηγαίνουν στον οδοντίατρο σήμερα εκτίθενται σε ακτινοβολία λιγότερο ισχυρή σε σχέση με παλαιότερα. Η μελέτη αυτή θα πρέπει τουλάχιστον να ωθήσει οδοντιάτρους και ασθενείς να επανεξετάσουν τους λόγους που τους οδηγούν σε αυτό το είδος της ακτινογραφίας, τονίζει η Ελίζαμπεθ Κλάους. "Η μελέτη μας προσφέρει μια υπέροχη ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει με προσοχή να γίνεται η χρήση των ακτίνων Χ για τα δόντια, η οποία όπως πολλοί ακόμη παράγοντες κινδύνου, μπορεί να μειωθεί", δήλωσε.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας συνιστούν μια οδοντική εξέταση στα παιδιά κάθε χρόνο ή μια φορά κάθε δύο χρόνια, στους εφήβους κάθε 18 μήνες ή ανά τριετία και στους ενήλικες κάθε δύο με τρία χρόνια.

Πηγή Alpha TV

    Στην κορυφή