ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ


Τις οδηγίες Εφαρμογής της Εγκυκλίου της 27-04-12 για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, απέστειλε σήμερα το υπουργείο Υγείας:

"1. Εν’ όψη της επικείμενης γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνεται σκόπιμο τα φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της βραχείας νοσηλείας, όσο και των εξωτερικών ασθενών, να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.
2. Για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου, και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στα όρια του υφιστάμενου προϋπολογισμού, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αναλάβει την προμήθεια ικανής ποσότητας ενός περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, τα οποία θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία. Αναλυτικές οδηγίες ανά νοσοκομείο θα δοθούν από τις Υ.ΠΕ.
3. Φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου, εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών. Οι ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών θα προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από τα Δημόσια νοσοκομεία.
4. Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εκτελούνται όλες οι συνταγές, είτε ηλεκτρονικές, είτε χειρόγραφες, στο προτυπωμένο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή) και θα επικολλώνται οι ετικέτες.
5. Η χρέωση των φαρμάκων είναι η ίδια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους ιδιώτες ασθενείς και προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου:
Νοσοκομειακή τιμή + (5% + Φ.Π.Α.)
Παράδειγμα: Φάρμακο με νοσοκομειακή τιμή 100 ευρώ χρεώνεται
100 + (5% + 6,5%) = 100 + 11,5% = 111,5 ευρώ."


    Στην κορυφή