Ο θηλασμός για ένα εξάμηνο μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων


Ο αποκλειστικός θηλασμός του νηπίου από τη μητέρα του για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που προβλήθηκε διεθνώς.

Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του νηπίου και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος που βοηθά τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Diseases in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί ένα χρόνο τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων νηπίων και τις κοινές μολύνσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε αυτό το διάστημα.
Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά το ποσοστό αυτό στην πορεία μειώθηκε σημαντικά, καθώς τους υπόλοιπους πέντε μήνες μόνο μία στις πέντε μητέρες συνέχισαν τον θηλασμό.

Τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις (αναπνευστικές, αυτιών, στόματος κ.α.) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα, που είτε δεν είχαν γνωρίσει καθόλου θηλασμό, είτε έπιναν ταυτόχρονα γάλα και από μπουκάλι.
Επίσης, οι μολύνσεις αυτών των νηπίων ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευεργετική δράση του μητρικού γάλακτος ενισχύεται στην περίπτωση του αποκλειστικού θηλασμού, ενώ ο συνδυασμός θηλασμού και γάλακτος από μπουκάλι δεν έχει ίδιο το αποτέλεσμα.
Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα της μητέρας, τα οποία περνάνε στο παιδί, καθώς και άλλους ανοσοποιητικούς και θρεπτικούς παράγοντες.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή