Ο σύντροφός μου, μου ζητάει να βλέπουμε ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου για να κάνουμε σεξ. Υπάρχει πρόβλημα σε αυτό;


Το σεξ σαν έννοια στη σημερινή κοινωνία έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο σχετικά με την ευκολία που ο σύγχρονος άνθρωπος εμπλέκεται σε μια σεξουαλική επαφή αλλά και σε σχέση με την υποκειμενική αντίληψη της σημασίας του. Νέοι τρόποι σεξουαλικής έκφρασης γίνονται πιο διαδεδομένοι και κερδίζουν έδαφος στο κρεβάτι μας, συμβαδίζοντας πια με την τεχνολογία και τη νόρμα της εποχής. Έτσι, ενώ η παραγωγή ερωτικών ταινιών απαγορευόταν από τον νόμο μέχρι πριν 10 χρόνια, με την απελευθέρωση της επιχείρησης του πορνό αλλά και του διαδικτύου, ουσιαστικά κατέκλυσαν την αγορά. Πολλοί, άνδρες κυρίως, δοκίμασαν αυτό το νέο ελκυστικό προϊόν και το ενσωμάτωσαν στη σεξουαλική τους πραγματικότητα. Είναι αλήθεια, ότι πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να εμπλουτίσουν το σεξουαλικό τους ρεπερτόριο, ώστε να διατηρούν ζωηρή την ερωτική τους φλόγα. Η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου αποτελεί έναν τέτοιο τρόπο ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε αρκετά ζευγάρια.

Συμπεριφορές τέτοιου τύπου, όταν λαμβάνουν χώρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ορίζουν κάποιο πρόβλημα στη σχέση ή στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζευγάρι να συμφωνεί από κοινού στην υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είναι αρνητικός για τους δικούς του προσωπικούς λόγους και πιέζεται να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ζευγάρι. Η διεύρυνση του σεξουαλικού ρεπερτορίου του ζευγαριού και ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτό πρέπει να εκφράζει την κοινή τους επιθυμία.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στο γεγονός της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφικών ταινιών, που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική εικόνα και έκφραση του ζευγαριού. Αυτό συμβαίνει, όταν οι νέες αυτές συμπεριφορές γίνονται υποχρεωτικές για κάθε σεξουαλική συνεύρεση. Αυτό είναι πιθανό να μεταφράζεται ως εξής: «χωρίς την ταινία δεν υπάρχει λόγος και διάθεση να βρεθούμε ερωτικά», «αφού συνήθισα να λειτουργώ έτσι, το βαριέμαι το άλλο..». Τότε, η συμπεριφορά αυτή αποκτά εθιστικό χαρακτήρα, με συνέπεια η πραγματική ουσία που πρεσβεύει, δηλαδή η πινελιά της διαφορετικότητας στην καθημερινότητά του κρεβατιού μας, να χάνεται και να αντικαθίσταται από μια παρεκκλίνουσα πλέον, σεξουαλικού τύπου συμπεριφορά που εγκυμονεί κινδύνους για το ζευγάρι.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας





    Στην κορυφή