Ο αυνανισμός στην ενήλικη ζωή μειώνει ή απειλεί τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;


Ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ενορμήσεις και φαίνεται να κυριαρχεί στην εφηβική περίοδο. Κατά το ηλικιακό αυτό στάδιο, τα έφηβα αγόρια και κορίτσια, μέσω του αυνανισμού, αντλούν ευχαρίστηση ενώ παράλληλα εξερευνούν και μαθαίνουν το σώμα τους. Μετά το κλείσιμο της ηλικιακής αυτής περιόδου ο αυνανισμός φαίνεται να «υποχωρεί» καθώς ξεκινούν οι πρώτες σεξουαλικά ολοκληρωμένες σχέσεις.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου ο αυνανισμός εξακολουθεί να υπάρχει παράλληλα με τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Είναι γεγονός, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να μειώσει ή να απειλήσει τη σεξουαλική ζωή.

Πράγματι, πολλές φορές το άτομο φαίνεται να «συνηθίζει» στον αυνανισμό και να επικεντρώνεται στη «μοναχική» ηδονή, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιθυμία για σεξουαλική επαφή με τον άλλον. Επίσης, δεν είναι απίθανο να παρουσιαστούν και σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση, αφού ένας άνδρας «μαθαίνει» να λειτουργεί με λιγότερο άγχος στον αυνανισμό παρά στη σεξουαλική επαφή, όπου πιθανώς υφίσταται άγχος του σεξουαλικού του ρόλου για την ικανοποίηση της συντρόφου του.

Επιπλέον, η αυνανιστική συνήθεια φαίνεται να οδηγεί στην απομόνωση και στη ψυχρότητα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την επικοινωνία και τη συναισθηματική επαφή του ζευγαριού. Ο αυνανισμός ακόμη, έχει «ενοχοποιηθεί» ότι συνδέεται με την ύπαρξη ψυχολογικών και σεξουαλικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και οι παραφιλίες.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή