Ο ΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Ο Ετήσιος Απολογισμός του έργου της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε παρουσία του ιατρικού σώματος και του επιστημονικού κόσμου της χώρας και με την συμμετοχή εκπροσώπων από την πολιτική ζωή και την τοπική αυτοδιοίκηση ,σε μια σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012,στο Πολεμικό Μουσείο .

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης παρουσίασε το πλούσιο κοινωνικό , επιστημονικό και συνδικαλιστικό έργο του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. για τον πρώτο χρόνο θητείας του καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό της πολιτικής του σε όλους τους τομείς που αφορούν στην υγεία. Παράλληλα βραβεύτηκαν οι Εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την άοκνη προσφορά τους προς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας .

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Φεβρουαρίου. Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, έχουν εξεταστεί 4.408 ανασφάλιστοι πολίτες, ενώ περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι, που εξετάστηκαν από δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα έλαβαν δωρεάν τα φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο . Σημειώνεται ότι το 74% των ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και προς τον ΟΑΕΕ .

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στα ορόσημα των δράσεων που αποτέλεσαν σταθμούς για τον Ιατρικό κόσμο όπως η μεγάλη διεκδίκηση για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος που αποδόθηκαν πλέον από τις νομαρχίες στους Ιατρικούς Συλλόγους.

«Διαχρονικοί μας στόχοι ήταν η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, οι ουσιαστικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί στις δαπάνες Υγείας και η ισότιμη προσβασιμότητα όλων των λειτουργών υγείας στον ενιαίο φορέα ασφάλισης μέσα από συλλογικές συμβάσεις», τόνισε ο κ.Πατούλης.

Ορισμένες από τις σημαντικές δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης είναι οι εξής:

Μάχη για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ

Καταδείξαμε τα προβλήματα του ΕΟΠΠΥ ,προειδοποιήσαμε για την πορεία του πριν καν την έναρξη της λειτουργίας του και ζητήσαμε να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – ΕΟΠΥΥ, προτού φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζονται και οι ασφαλισμένοι όπως οι ανασφάλιστοι και οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες, μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία που πολλαπλασιάζονται, μέρα με την ημέρα, σε όλη τη χώρα.

Κανενα ΦΑΡΜΑΚΟ χωρις ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Απαιτήσαμε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, λυσιτελή αντιμετώπιση με αυστηρό νομικό πλαίσιο και κυρώσεις στην αυτοθεραπεία, που συνοδεύεται από χορήγηση φαρμάκων στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη

3 χρονια ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Προτείναμε να πληρώνονται ΟΛΟΙ στο ίδιο χρονικό διάστημα για τα δεδουλευμένα τους, είτε έχουν διοικητικές θέσεις στο χώρο της υγείας, είτε είναι πάροχοι υγείας ή φαρμάκου ή άλλων υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο ΙΣΑ κοντα στους Νέους Γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έθεσε στις πρωταρχικές του προτεραιότητες το Νέο Γιατρό σε όλα τα επιπεδα. Συγκροτήθηκε Συντονιστική επιτροπή Νέων γιατρών και Ειδικευομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

120.000 φάρμακα σε 25 δήμους της Αττικής συγκεντρώθηκαν στη δράση «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία». Χορηγήθηκαν σε ασθενείς ανασφάλιστους και ασφαλισμένους- εκ των οποίων το 74% ήταν Έλληνες -που ήταν οικονομικά εξαθλιωμένοι και θα έμεναν ακάλυπτοι σε χρόνιες ασθένειες που η έλλειψη θεραπείας σημαίνει υποτροπή και θάνατο π.χ. καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, τελική νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικά νοσήματα, χρόνιες ηπατίτιδες κ.α.

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ και Παράρτημα Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελλόριζο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στηρίζουν οι φορείς: η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ελπίς» , η διοίκηση του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», η Ογκολογική Μονάδα της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Σωτηρία», το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γ.Ν.Α. «Αρεταίειο», το Πυρηνικό τμήμα του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», η Μονάδα θεραπείας πόνου του Γ.Ν.Α. Πατησίων, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων MEDISYN, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, το ΚΕΕΛΠΝΟ , η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών το Οφθαλμολογικό Κέντρο ΟΜΜΑ το Διαγνωστικό Κέντρο IATROPOLIS το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ Medimall



Ευρωπαϊκές συνεργασίες - Διεθνείς δράσεις

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη προβήκαμε οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Βερολίνου σε ένα καινοτόμο πλαίσιο συνεργασίας μιας αδελφοποίησης για να ανταλλάξουμε απόψεις και να ανοίξουμε το δρόμο της Ευρώπης για τα μέλη μας Απώτερος στόχος είναι η συμμαχία με χιλιάδες υγειονομικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί «Χάρτα Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη».

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ξεκινάμε μέσα από μια ισχυρή συμμαχία δωρεάν μοριοδοτούμενα μετεκπαιδευτικά μαθήματα για τους νέους γιατρούς με και χωρίς τίτλο ειδικότητας μέσα από τις έγκριτες γνώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό κοινωνικό και επιστημονικό μέτωπο, μέσα από τη συνεργασία μας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το τεχνικό Επιμελητήριο και τώρα μέσα από το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας που συγκροτούμε Πάροχοι και Χρηστες Υγείας, ανοίγουμε ορίζοντες σε νέες ατραπούς με στόχο πάντα τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας του πολίτη.
    Στην κορυφή