Ο ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ


Σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα ΓΕΝΟΣΗΜΑ, μίλησε χθες 29/4, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κος Γιώργος Πατούλης. Η Στρογγυλή Τράπεζα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Συνεδρίου Φαρμακευτικών Επιστημών, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τις Φαρμακευτικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, με πλούσια θεματολογία για το Φάρμακο και με τις προεκτάσεις του από την έρευνα στην κοινωνία.

Κατά την ομιλία του δήλωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει, και στήριζε πάντα, τα ασφαλή και επώνυμα γενόσημα, ιδιαίτερα αυτά που παράγονται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και έχουν την πιστοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοποιίας. Μίλησε για τους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται από την Πολιτεία, πριν βγει στην κυκλοφορία οποιοδήποτε φάρμακο, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας του κάθε υπό έγκριση φαρμάκου. «Οφείλει η Πολιτεία να ελέγχει το ίδιο φάρμακο που δίνει στους πολίτες της και όχι το φάκελο του. Και μετά την κυκλοφορία του, οφείλει να διεξάγει Ελέγχους του Τελικού Προϊόντος, αλλά και Μελέτες Σταθερότητας του Φαρμάκου σε βάθος χρόνου και να φυσικά να τις δημοσιοποιεί. Αυτό άλλωστε γίνεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες κυκλοφορούν ασφαλή και ποιοτικά γενόσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έκλεισε λέγοντας ότι όταν το 50% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή, δε μιλάμε για θεραπεία, αλλά για κατανάλωση φαρμάκου και μόνο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού της Υγειονομικής Δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, όμως η Πολιτεία δε μπορεί να μειώσει τη Φαρμακευτική Δαπάνη όσο δεν εφαρμόζει μια καθολική Εθνική Πολιτική Πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, αλλά αφήνει τον Υγιή να γίνει Ασθενής και μετά αφήνει τον Ασθενή να Αυτοθεραπεύεται.

Το πλαίσιο εγκρίσεων των φαρμάκων και των σχετικών ελέγχων τους από τον ΕΟΦ ανέλυσε κατά την ομιλία της η τ. Διευθύντρια Αξιολόγησης ΕΟΦ, κα Αικατερίνη Μωραΐτη. Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κος Θεόδωρος Αμπατζόγλου μίλησε για τις μεθοδολογίες και της πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην ευρύτερη χρήση των γενοσήμων. Η κα Ρεβίθη, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων ΕΟΦ ανέλυσε τη διαδικασία των επιθεωρήσεων και των ελέγχων βάσει της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ ο κος Κοσμίδης, εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ και ο κος Πενταφράγκας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Elpen ανέπτυξαν το θέμα των γενοσήμων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και της ελληνικής αγοράς.

Τη στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο Καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κος Παναγιώτης Μαχαίρας.



    Στην κορυφή