O ΙΣΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, "εμμένει στις θέσεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει για την ανάγκη τήρησης του ιατρικού απορρήτου και καταδικάζει για μια ακόμη φορά απερίφραστα τον πρωτοφανή στιγματισμό και τη διαπόμπευση των ατόμων που βρέθηκαν οροθετικά στις εξετάσεις για τον ιό ΗΙV, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων που διενήργησε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και για την εξάπλωση μεταδιδόμενων νοσημάτων στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Και είχαμε τονίσει ότι στην κατάσταση αυτή περιήλθαμε εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Υγείας αντί να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, προτίμησε να αδρανήσει. Κι όταν αποδείχθηκε ότι η αδράνεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία εξάπλωση των ασθενειών αυτών, προσπάθησε με λανθασμένες , επικοινωνιακού τύπου πρακτικές, να καλύψει το έλλειμμα αποτελεσματικής πολιτικής προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Πρακτικές όπως η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των ιατρικών δεδομένων των ατόμων που εξετάζονταν και στη συνέχεια υποχρεώνονταν να λάβουν φροντίδα υγείας.

Για την υπεύθυνη στάση που τηρήσαμε το προηγούμενο διάστημα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση, εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συγκεκριμένη πρακτική του Υπουργείου Υγείας. Tην ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε με δημόσια ανακοίνωση του και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των φορέων του ιού ΗΙV - ΑΙDS.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη απευθυνθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας να ενημερωθεί αν η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των ατόμων που βρέθηκαν οροθετικά είναι σύννομη."

Ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης πρόκειται να καταθέσει στη Δικαιοσύνη τις απόψεις του για το ζήτημα, μετά τη δικαστική διερεύνηση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα της παραβίασης ή μη των δικαιωμάτων των ασθενών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από την αναφορά που κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


    Στην κορυφή