Ο ΙΣΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ


"Με αφορμή το περιεχόμενο ψευδών και κακόβουλων σχολίων που διακινούνται σε διάφορα blogs , μέσω των οποίων επιχειρείται η διαστρέβλωση των απόψεων του Ι.Σ.Α. για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και η συκοφάντηση του συνόλου του ιατρικού κόσμου " αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου " θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Ο Ι.Σ.Α., ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, υποστηρίζει με υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ότι είναι υπέρ της χρήσης των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους και βεβαίως την διάθεση τους, με διαφανείς πάντα τρόπους, στην χαμηλότερη τιμή. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών για την υγεία των ασθενών φαρμάκων με τον φθηνότερο τρόπο όταν υπάρχουν μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και όχι μόνο με λογιστικά κριτήρια χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα.

2. Ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες ότι ο κίνδυνος για τους ασθενείς δεν «κρύβεται» στην επιλογή μεταξύ πρωτότυπου ή επώνυμου γενόσημου φαρμάκου. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός όταν «απελπισμένες πολιτικές ηγεσίες» σαν τη σημερινή του Υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Λοβέρδο και κάτω από την πίεση που της ασκούν οι δανειστές της χώρας μας, επιχειρούν να προωθήσουν αποκλειστικά το πιο φθηνό φάρμακο, με μοναδικό κριτήριο την τιμή του.

3. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι υποστηρίζουν ( μεταξύ αυτών και ο κ. Λοβέρδος ο οποίος μάλιστα ξοδεύει σε διαφημιστικά προγράμματα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει την άποψη του) ότι στην Ελλάδα η χρήση των γενόσημων είναι μόλις 18% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνά το 60%. Η αλήθεια είναι στην Ευρώπη συνυπολογίζονται τα γενόσημα , καθώς και τα μη προστατευόμενα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα. Αν στην Ελλάδα υπολογίσουμε τη χρήση των γενόσημων και μη προστατευόμενων φαρμάκων, το ποσοστό φτάνει το 40%, όταν ο κ. Λοβέρδος θέτει ως στόχο το 30%. Αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζει τι πραγματικά ισχύει;

4. Αντί ο κ. Λοβέρδος να σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων σε πληρωμένες διαφημίσεις , για την προσωπική του προβολή , με το πρόσχημα της χρήσης των γενοσήμων, θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να τα διαθέτει για την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας, για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων πάνω από δύο χρόνια οφειλών στους γιατρούς, για την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών υγείας, για την αγορά αναλώσιμων στα νοσοκομεία, για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών. Δεν έχει δικαίωμα ο κ. Λοβέρδος να σπαταλά τα χρήματα της υγείας, για να κάνει προπαγάνδα.

5. Ο Ι.Σ.Α. διαφωνεί με την πολιτική που ο κ. Λοβέρδος προωθεί, μέσω της οποίας καλείται ο φαρμακοποιός να δίνει υποχρεωτικά το πιο φθηνό φάρμακο και ο γιατρός να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία. Που εφαρμόζεται στον κόσμο αυτή η μέθοδος; Πουθενά φυσικά.

6. Ο Ι.Σ.Α. δεν θέλει να συμβεί στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία ή η Λιθουανία, με λιγότερο προηγμένα συστήματα υγείας. Δεν θέλουμε την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και τον αποκλεισμό ασθενών από το κατάλληλο φάρμακο και θεραπεία. Δεν θέλουμε υγεία δύο ταχυτήτων, δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση στο αποτελεσματικό φάρμακο μόνον οι πλούσιοι. Για μας τους γιατρούς οι ασθενείς δεν είναι ψυχρά νούμερα, είναι άνθρωποι που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα.

7. Για τον Ι.Σ.Α. είναι ντροπή η πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Η πολιτική που προβλέπει την οριζόντια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης , η πολιτική που προβλέπει ότι το 2012 κάθε ασφαλισμένος της χώρας που θα πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές, θα δικαιούται μόλις 23 ευρώ για τα φάρμακα του. Γιατί τόσο έχει κοστολογήσει την υγεία μας ο κ. Λοβέρδος για το 2012.

8. Ο Ι.Σ.Α. εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει τη θέση ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στις δαπάνες, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Ο Ι.Σ.Α. έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την καθυστερημένη εφαρμογή της οποίας στη χώρα μας ασφαλώς και δεν ευθύνονται οι γιατροί, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και νομοθετούν.

9. Ο Ι.Σ.Α. ασφαλώς και καταδικάζει τις ανεύθυνες συμπεριφορές ελάχιστων συναδέλφων μας , που δεν τιμούν τον όρκο τους. Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη «δαιμονοποίηση» του συνόλου του ιατρικού κόσμου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο κάτω από δύσκολες συνθήκες και με χαμηλές αμοιβές. Ο Ι.Σ.Α. είναι αυτός που ζητά εδώ και χρόνια τον εκσυγχρονισμό του Πειθαρχικού Δικαίου των Ιατρών και η Πολιτεία είναι αυτή που καθυστερεί την προσαρμογή αυτή.

10. Ο Ι.Σ.Α. είναι αυτός που υποστηρίζει ότι κανένα φάρμακο και καμία θεραπεία δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα πως στην Ελλάδα χορηγούνται ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. με μια απλή επίσκεψη στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα ακόμη και για ένα απλό συνάχι να χορηγείται αντιβίωση χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού

11. Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ξεκάθαρη, είμαστε ΥΠΕΡ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι ΔΕΝ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

12. Τέλος, ο Ι.Σ.Α. υποστηρίζει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε για τους ασθενείς και αποτελεσματικά φάρμακα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διενέργεια διαγωνισμών από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων, τη δημιουργία θετικής λίστας φαρμάκων η οποία θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Αυτή την πολιτική έπρεπε να προωθεί το Υπουργείο Υγείας."




    Στην κορυφή