Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά την καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι διενήργησαν ελέγχους που επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο σε ορισμένες ετικέτες εμφιαλωμένων νερών:


http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2885:2012-01-11-16-48-29&catid=33:2009-03-18-07-39-11&Itemid=51


και

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2943:2012-02-01-12-47-28&catid=1:press-releases)



Στην 21η Πταισματοδίκη Αθηνών κατέθεσαν, κατόπιν κλήσης τους, η εκπρόσωπος τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Μάντζαρης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκόμισαν στην δικαιοσύνη την αλληλογραφία τους με τον πρώην Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν προσωπικά ενήμερος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011 ότι στην Ελλάδα βρίσκονται στην κυκλοφορία τρεις τουλάχιστον μάρκες εμφιαλωμένου νερού, στις οποίες ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο. Υπενθύμισαν ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο οποίο καταρχήν απευθύνθηκαν με δείγματα νερού που είχαν λάβει οι ίδιοι, αρνήθηκε να διενεργήσει τον έλεγχο, ως όφειλε, μόλις έγινε γνωστό ότι αυτός θα αφορούσε εμφιαλωμένα νερά, ενώ ο ΕΦΕΤ αρνείται να διενεργεί ελέγχους, με τη δικαιολογία ότι δεν υφίσταται ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο. Προσκομίστηκαν τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης της Αθηνάς Λινού που έγινε στην περιοχή του Ασωπού και παρουσιάστηκαν οι επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν για τη βλάβη που προξενεί το εξασθενές χρώμιο κατά την κατάποσή του.

Η συνεκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Η αδράνεια του κυρίου Λοβέρδου να λάβει κατεπείγοντα μέτρα, ενώ γνώριζε ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί και καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον της κοινωνίας, ούτε το συλλογικό συμφέρον των εταιριών εμφιαλώσεως. Σε πείσμα των καιρών, η Δικαιοσύνη στέκεται στα πόδια της και αναζητά ευθύνες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε, πέραν από την απόδοση των ευθυνών, που άλλωστε θα γίνει και στις προσεχείς εκλογές για τον κύριο Λοβέρδο και το κόμμα του, να θεσπιστεί επιτέλους κατεπειγόντως χωριστό όριο του εξασθενούς χρωμίου στα όρια του ανισχεύσιμου και να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι σε όλα τα νερά -εμφιαλωμένα και μη- στην Ελλάδα».
    Στην κορυφή