Νιώθω πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;


Σε περίπτωση που νιώσεις πόνο κατά τη διάρκειας της σεξουαλικής επαφής είναι σημαντικό καταρχάς να το αναφέρεις στο γυναικολόγο σου. Ο γυναικολόγος σου θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο πόνος να οφείλεται σε κάποιο οργανικό παράγοντα, όπως για παράδειγμα σε μια κολπίτιδα.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο πόνος μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες. Οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν σχέση με το άγχος, την αγωνία για την εικόνα του σώματός σου, το φόβο της απόρριψης από το σύντροφο ή ακόμη και με κάποια προηγούμενη τραυματική σεξουαλική εμπειρία.

Ο πόνος είναι η δυσάρεστη όψη της σεξουαλικότητας της γυναίκας που δεν μπορεί να χαρεί τον έρωτα, που φοβάται ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή μπορεί να πονέσει. Η συνέπεια είναι το μυαλό της να μην απελευθερώνεται και το σώμα της να μη χαλαρώνει, να μην αφήνεται στα ερωτικά χάδια του συντρόφου της. Ως αποτέλεσμα, «χαλάει» η μαγεία του ερωτικού παιχνιδιού και η γυναίκα αισθάνεται μπλοκαρισμένη. Πολλές φορές, η γυναίκα εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο φόβου, άγχους, ενοχής και μειονεξίας που διαιωνίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Όταν το αίσθημα του πόνου χαρακτηρίζει τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλεί σημαντική δυσκολία στη σεξουαλική της ζωή, καθώς και δυσφορία στις διαπροσωπικές τις σχέσεις, τότε ενδέχεται να πρόκειται για μια σεξουαλική δυσλειτουργία, τη διαταραχή του πόνου. Οι διαταραχές του πόνου περιλαμβάνουν τη δυσπαρεύνια και τον κολεόσπασμο.

Η δυσπαρεύνια είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από επίμονο ή επανειλημμένο πόνο στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, πριν γίνει η διείσδυση, στη φάση της διείσδυσης, ή και μετά τη σεξουαλική επαφή και που, πολλές φορές, συνδέεται και με κολπικό σπασμό (κολεόσπασμος).

Στην περίπτωση του κολεόσπασμου υπάρχει έντονος ακούσιος σπασμός των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εισχώρηση του πέους στον κόλπο. Υπάρχουν φορές που οι σπασμοί μπορεί να εμφανίζονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής αντικειμένου στον κόλπο (π.χ. ένα ταμπόν) ή κατά την εξέταση από το γυναικολόγο.

Είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές να απευθυνθείς σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία, ώστε να λάβεις την κατάλληλη βοήθεια για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες αυτές προκειμένου να μπορέσεις να διεκδικήσεις και να απολαύσεις τη σεξουαλική σου ζωή.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή