Νηστεία, για καλή υγεία


Όταν ακούμε τη λέξη νηστεία, οι εικόνες που αναδύονται είναι συνυφασμένες με την στέρηση και τον ασκητισμό. Έρευνες ωστόσο δείχνουν, πως η νηστεία εκφράζει μία βαθύτερη φιλοσοφία, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Πιο αναλυτικά:

Έρευνες στην Ελλάδα

6 στις 10 Ελληνίδες, ηλικίας 20-49 ετών, απέχουν από κρέας και γαλακτοκομικά έστω και μία ημέρα ετησίως, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιατρικής και Κοινωνίας. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται, με την αύξηση της ηλικίας. Ιδιαίτερα στους άνδρες, στις ηλικίες 25 – 44 ετών, η νηστεία φαίνεται πως δεν είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμά τους, και αυτό γιατί το 45% νηστεύει μόνο μία ημέρα.

Έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, από την ομάδα του κ. Αντώνη Καφάτου έδειξαν ότι:

Όσοι ενήλικοι νήστευαν παρουσίαζαν μείωση στην κακή χοληστερόλη τους κατά 20% και πλέον, ενώ αυξάνονταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και των βιταμινών.

Σε παιδιά, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών τα οποία νηστεύουν αυστηρά, δεν μένουν πίσω στην ανάπτυξή τους. Αντίθετα, έχουν το ίδιο ανάστημα με εκείνα που δεν νηστεύουν, ενώ παράλληλα έχουν 50% χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Τα υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης (όχι σε παθολογικά επίπεδα), που εμφανίζονταν σε περιόδους νηστείας, οφείλονταν στην κατανάλωση φαγητών με περισσότερο αλάτι.

Όσοι νήστευαν 180 ημέρες τον χρόνο, είχαν 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και 20% χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη, από όσους δεν νήστευαν.

Στα άτομα που ακολουθούν ευλαβικά τις επιταγές της νηστείας, παρατηρήθηκαν: Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη εντερική λειτουργία, χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.

Έρευνες στο εξωτερικό

  • Επιδημιολογική μελέτη του 2008 από γιατρούς και άλλους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας στον οργανισμό. Στην Πολιτεία αυτή οι άνθρωποι που ανήκουν στην εκκλησία LDS, (Μορμόνοι) έχουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, λόγω καρδιακών παθήσεων, από τους υπόλοιπους κατοίκους της Γιούτα και των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν ότι η συστηματική νηστεία, όπως γίνεται από τους Μορμόνους μειώνει κατά 54% τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση. Επίσης, η εν λόγω νηστεία μείωνε σημαντικά και τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη.
  • Κλινική δοκιμή στην Ισπανία όπου συμμετείχαν 21 εθελοντές με υψηλή χοληστερόλη, το παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο θρόμβωσης των αιμοφόρων αγγείων προστατεύοντας έτσι την καρδιά, τον εγκέφαλο και το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτή η ιδιότητα του ελαιολάδου αποδίδεται στην μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, σε σύγκριση με άλλα λάδια.
  • Ερευνητές από τη Γιούτα εξέτασαν 200 άτομα, τα οποία είχαν κάνει διαγνωστικό τεστ, που δείχνει αν κάποιος πάσχει ή όχι από στεφανιαία νόσο. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα, πως οι άνθρωποι οι οποίοι νηστεύουν τακτικά κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σε σχέση με όσους είναι κρεατοφάγοι.
  • Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υποστηρίζουν πως η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου. Έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν πως η νηστεία συρρίκνωσε τους καρκινικούς όγκους και αύξησε την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.
  • Έρευνα που διεξήχθη σε 39 άτομα, στον διατροφικό τομέα του Benedictine University of Illinois και στο School of nutrition and health promotion στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έδειξε ότι η αντικατάσταση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων με φυτικά, βελτιώνει τη διάθεση και την ευεξία.
  • Πέρα από τα θετικά οφέλη της νηστείας, μέτρο θα πρέπει να μπει και στην κατανάλωση ζυμαρικών, αμυλούχων τροφών, αλλά και στη χρήση ελαιολάδου και ζάχαρης, αφού την περίοδο της νηστείας μπορεί εύκολα κανείς να δει τα κιλά στη ζυγαριά του να ανεβαίνουν.
Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή