Νέα τριπλή γονιδιακή θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του ιού HIV


Μια τριπλή γονιδιακή θεραπεία κατά του HIV πέρασε με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές ασφάλειας στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της επιδημίας AIDS.

Οι ερευνητές απομόνωσαν από τους ασθενείς βλαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εισήγαγαν στα κύτταρα αυτά τρία επιπλέον γονίδια, και τελικά μεταμόσχευσαν τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα πίσω στους ίδιους εθελοντές.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι τα επιπλέον γονίδια συνέχισαν να λειτουργούν για δύο χρόνια και πιθανώς περιόρισαν τον πολλαπλασιασμό του θανατηφόρου ιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνική έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. «Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά 10 ή 100 φορές τα τροποποιημένα κύτταρα, ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό» δήλωσε ο Τζον Ρόσι, επικεφαλής του πειράματος στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο «Πόλη της Ελπίδας» που βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν ούτως ή άλλως μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, καθώς είχαν προσβληθεί όχι μόνο από τον HIV αλλά και από λέμφωμα τύπου μη-Χότζκιν, μια μορφή καρκίνου.

Εφόσον αποδείχτηκε ασφαλής, η μέθοδος μπορεί τώρα να δοκιμαστεί και σε ασθενείς με HIV που δεν πάσχουν από καρκίνο.

Από τα τρία γονίδια που εισήχθησαν στα βλαστοκύτταρα, τα δύο εμποδίζουν την αντιγραφή του HIV στα κύτταρα και το τρίτο εμποδίζει τη σύνδεση του ιού στους υποδοχείς CCR5 των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μέθοδος αυτή έχει μάλιστα πολλές ομοιότητες με μια πολυσυζητημένη μεταμόσχευση μυελού των οστών που φέρεται να «θεράπευσε πλήρως» έναν ασθενή με HIV πέρυσι στο Βερολίνο.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
    Στην κορυφή