Νέα, αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση όγκων στον εγκέφαλο


Η πρώτη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική θεραπεία όγκου εγκεφάλου με γ-Κnife χωρίς χρησιμοποίηση στερεοτακτικής στεφάνης ή ακτινοθεραπευτικής μάσκας που στερεώνονται στο κεφάλι, πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ.

Το νέο σύστημα EXTEND, ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί το εκμαγείο (αποτύπωμα) της οδοντοστοιχίας της άνω γνάθου, το οποίο εφαρμόζεται υπό κενό αέρος, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ακινητοποίηση της κεφαλής του ασθενή.

Ο ασθενής, είχε στο παρελθόν υποστεί 3 θεραπείες γ-knife για άλλους όγκους εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας τη στερεοτακτική στεφάνη που είχε στερεωθεί στο κρανίο υπό τοπική αναισθησία.

Μετά από τη χρήση της νέας λιγότερο επεμβατικής μεθόδου ακινητοποίησης, δήλωσε ότι η εμπειρία ήταν πολύ καλύτερη, καθώς μετά από τις προηγούμενες θεραπείες αισθανόταν πάντα βάρος στο κεφάλι, που αυτή τη φορά δεν αισθάνθηκε.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife του ΥΓΕΙΑ, Νευροχειρουργός, κ. Μάικλ Τόρρενς τόνισε ότι «τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος, είναι η αμελητέα ταλαιπωρία του ασθενή, η δυνατότητα επανάληψης των θεραπειών γρήγορα και εύκολα και η δυνατότητα χορήγησης θεραπείας σε στόχους χαμηλότερα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και τον αυχένα».

Το γ-Κnife είναι το ακτινοχειρουργικό μηχάνημα που έχει αντικαταστήσει την ανοικτή χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου ως θεραπεία εκλογής για τους περισσότερους μικρούς όγκους του εγκεφάλου. Δεν απαιτείται καμία τομή και συνήθως ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλείας, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή και εργασία από την επόμενη κιόλας ημέρα.


    Στην κορυφή