ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Mε την συμμετοχή του καθηγητή Kurt Wuthrich (Νόμπελ Χημείας 2002), ο οποίος πριν από δύο μήνες είχε συνυπογράψει μαζί με άλλους 20 Νομπελίστες έκκληση υποστήριξης της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ξεκίνησαν οι εργασίες του 32ου Ευρωπαϊκού Πεπτιδικού Συμπoσίου, στην Αθήνα.

Στο Συμπόσιο 700 Έλληνες και ξένοι επιφανείς επιστήμονες, από 46 χώρες , θα παρουσιάσουν νέες συνθετικές μεθόδους και τεχνολογίες παραγωγής πεπτιδίων, μέθοδοι ανάλυσης πεπτιδικών φαρμάκων και πεπτίδια με πολλά υποσχόμενες φαρμακευτικές εφαρμογές.

Τα πεπτίδια, οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαυματουργά βιομόρια ,για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδος, του φλεγμονώδους πόνου και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Συνθετικά πεπτίδια και μιμητές πεπτιδίων, όπως επίσης και πεπτίδια που παράγονται βιοτεχνολογικά, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, κατά του AIDS κλπ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα πεπτίδια που είναι μόρια με σημαντικά διαφορετικές δομές δρουν ως ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, ρυθμιστές του μεταβολισμού κλπ και επομένως παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο ως θεραπευτικές ενώσεις αλλά και ως βιοδείκτες.


    Στην κορυφή