ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ


Eνα ελπιδοφόρο νέο τεστ έρχεται να συμβάλει στη διάγνωση περισσότερων ασθενών με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση αυξάνοντας έτσι την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην τιμή και την παροχή των σχετικών φαρμάκων αναφέρει η διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι σε έξαρση, ωστόσο ποσοστό μικρότερο από 7% από τα 440.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο λαμβάνουν θεραπεία, ενώ πεθαίνουν απ' αυτήν ετησίως 150.000 άνθρωποι.

Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζονται σε παλιά αντιβιοτικά, πολλά εκ των οποίων προκαλούν σοβαρές επιπλοκές -από ναυτία μέχρι κώφωση- και λαμβάνονται σε πολύπλοκους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα 17 χάπια την ημέρα για δύο έτη, αναφέρουν οι ΓΧΣ.

Έρευνα που διεξήγαγαν οι ΓΧΣ αναφορικά με την ποιότητα, την τιμή και τον αριθμό προμηθευτών των σχετικών φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο τέσσερα από τα ενδεδειγμένα φάρμακα διατίθενται από ασφαλή πηγή, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ ακριβά -οι τιμές δύο εξ αυτών αυξήθηκαν περισσότερο από 600% ενώ ενός τρίτου 800% μέσα σε μια δεκαετία- ανεβάζοντας το κόστος μια διετούς θεραπείας μέχρι και στα 9.000 δολάρια για έναν ασθενή, δηλαδή 479 φορές πιο ακριβή από τα 19 δολάρια που χρειάζονται ανά ασθενή.

Επιπλέον οι βασιζόμενες αποκλειστικά σε έναν προμηθευτή θεραπείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβη με το ενέσιμο φάρμακο καναμυκίνη η παραγωγή του οποίου διεκόπη στη διάρκεια του 2010 οδηγώντας σε προσωρινή παγκόσμια εξάντληση των αποθεμάτων.

«Με το νέο τεστ που εντοπίζει την ανθεκτική φυματίωση σε λιγότερο από δύο ώρες αντί για τρεις μήνες, θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που θα χρειαστούν αξιόπιστη παροχή φαρμάκων για τη θεραπεία τους» ανέφερε η δρ Τζένιφερ Χιουζ των ΓΧΣ στην Khayelitsha της Νοτίου Αφρικής, προσθέτοντας ότι οι ΓΧΣ θα το εφαρμόσουν φέτος σε 15 χώρες.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή