ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ HIV


Ασφαλές και αποτελεσματικό κρίθηκε 17μελής ειδική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή στις ΗΠΑ ένα γρήγορο ατομικό τεστ, με την ονομασία OraQuick, που κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί αγοράζει και κάνει στο σπίτι του για να ελέγξει αν είναι θετικός στον ιό HIV.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού αντισταθμίζει την αρνητική διάστασή του, δηλαδή την πιθανότητα να εμφανίσει λανθασμένα αποτελέσματα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δώσει και επίσημα την έγκρισή της η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η FDA, η οποία θα αποφασίσει εντός του έτους. Συνήθως, η Αρχή ακολουθεί τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία OraSure Technologies Inc, το τεστ, που διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά.

Αντελικά εγκριθεί, σύμφωνα με την εταιρεία, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τιμή κάτω των 60 δολαρίων (47 ευρώ περίπου). Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από το στοματικό υγρό στην εξωτερική περιοχή των ούλων, το οποίο δεν είναι ίδιο με το σάλιο. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή υψηλού κινδύνου. Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει και ένα τεστ αίματος για τον ιό, το οποίο είναι πιο ακριβές.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή